Bollywood – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
povijest
Red 4:
Bolivud se uglavnom odnosi na filmove koji koriste [[Hindi]], odnosno [[hindustani]] - kolokvijalnu osnovu Hindi i [[Urdu]] jezika. Takođe se primjećuje i rast prisustva engleskog jezika u dijalozima, kao i pjesmama. A takođe postoji i veliki broj filmova koji su napravljeni isključivo u engleskom jeziku.
 
== Istorijapovijest ==
[[Datoteka:AlamAraStill.jpg|thumb|right|250px|Prvi indijski film sa zvukom, [[Ardeshir Irani]]'s ''[[Alam Ara]]'' (1931) ]]
''[[Raja Harishchandra]]'' (1913) je bio prvi igrani film napravljen u Indiji.Od 1930. godine indijska filmska industrija proizvodi više od 200 filmova godišnje. Prvi film sa zvukom je bio veliki hit u Indiji.
Red 12:
Sredinom 1990ih, na scenu opet stupaju muzičke romanse, a filmovi toga doba su Hum Aapke Hain Kaun 1994. i Dilwwale Dulhania Le Yayenge 1995. Zahvaljujući tim filmovima u indijskoj industriji se rađaju nove zvijezde glumaca kao što su Shahrukh Khan, Aamir Khan i Salman Khan, i glumice Sridevi, Madhuri Dixit i Kajol. U tom periodu akcije i komedije su takođe bile zastupljene sa glumcima kao što su Govinda i Akshay Kumar i glumicama Raveena Tandon i Karisma Kapoor.
 
2000e počinje porast popularnosti Bolivud filmova u svijetu. Ovo je vodilo snimanju filmova sa više kvaliteta, tehničkih unapređenja i dr. Bolivud-manija raste u Sjedinjenim Američkim Državama. Neke od najvećih filmskih kuća, kao što su Yash Raj films i Dharma production bili su proizvođači novih modernih filmova. Filmovi koji su najuspješnije prošli na stranom tržištu bili su Devdas,Koi Mil Gaya, Kal Ho Naa Ho, Veer-Zaara i Dhoom2. A takođe se pojavljuje i nova generacija popularnih glumaca kao što su Hrithik Roshan, Abhishek Bachchan i glumice Aishwarya Rai, Preity Zinta i Rani Mukerji, a takođe se očuvala i popularnost glumaca iz prošle dekade.
 
 
== Žanr ==