Kildare (grofovija) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa sr.wiki
(nema razlike)

Verzija na datum 7 januar 2012 u 12:02

Okrug Kilder (engl. County Kildare, ir. Contae Chill Dara) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom istočnom delu, u pokrajini Lenster.

Okrug Kilder
County Kildare / Contae Chill Dara

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Kilder na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Lenster
Sedište Nejs
 
Površina 1.693 km²
Stanovništvo 209.955 (2011.)
Gustina naseljenosti 124,0/km²
 
Registarske tablice KE
Veb stranica www.kildare.ie

Danas je okrug Kilder jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je grad Nejs, a značajni gradovi su i Likslip i Njubridž.

Položaj i granice okruga

Okrug Kilder se nalazi u istočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi

Kilder je po prostranstvu jedan od srednjih irskih okruga - zauzima 24. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo okruga Kilder je ravničarsko, 60-100 metara nadmorske visine, posebno u sredini i na severu. Na krajnje jugu je okrug brežuljkast.

Klima Klima u okrugu Kilderu je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Najvažnije reke u okrugu su: Berou (jug), Lifi (istok) i Bojn (sever). Od reke Lifi ka zapadu je prokopan tzv. Veliki kanal, koji značajnom dužnom prolazi kroz okrug Kilder. U okrugu postoji niz močvara, od kojih je veoma poznata Alenova močvara. U okrugu nema većih jezera, što retkost za Irsku.

Stanovništvo

 
Grad Nejs, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Kilder živelo je blizu 210 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 80% više nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od blizu 3% godišnje, pa se broj stanovnika udvostručio u ovom razdoblju.

Gustina naseljenosti - Okrug Kilder ima gustinu naseljenosti od oko 125 st./km², što je dvostruko više od državnog proseka (oko 60 st./km²). Istočni deo okruga, koji obuhvata predgrađa Dablina, je mnogo boe naseljen nego zapad i jug okruga.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Vidi još

Spoljne veze