Veliki sjeverni rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Nova stranica: '''Veliki severni''' ili '''nordijski rat''' je bio rat između koalicije predvođene Ruskim Carstvo protiv takozvanog Švedskog Carstva. Trajao je o...
 
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Red 15:
Pobeda Petra Velikog je postala signal za sve ranije Švedske poražene protivnike da ponovno objave rat koji će potrajati do njihove pobede dok s druge strane švedski kralj Karlo XI svestan vojne katastrofe koje je stvorio izbjegava povratak kući i ostaje živjeti u Otomanskom Carstvu do 1713. godine kada ga ono upotrebom vojne sile izbacuje s svog teritorija.
 
DokU godinama kada se Karlo XI opuštao u Otomanskom Carstvu, ruska vojska je počela prodirati u Finsku dok švedska vojska koja 1710 uspešno brani svoj domaći teritorij biva potpuno uništena u Nemačkoj 1713. godine. Nakon svog povratka kući švedski kralj pokušava neuspešno obraniti poslednje švedske posede na južnoj obali Baltičkog mora koji su se našli pod napadom osim ranijih neprijatelja i onima Prusije i Velike Britanije.
 
Rezultat tog potpunog debakla postaje očajnička borba za preživljavanje Švedske koja zadnje godine rata provodi braneći svoj glavni grad od ruskih pokušaja invazije i borbama u Norveškoj.
Uzrok rata bio je teritorijalno širenje Rusije na [[Baltik]] gdje je najveća sila bila Švedska. Sem Rusije protiv Švedske su se borile i [[Danska-Norveška|Dansko-norveška unija]], [[Saksonija]] i [[Poljska]]. Švedska je u ovom ratu imala pomoć [[Osmansko carstvo|Osmanskog carstva]], ali je poražena i morala je da se povuče sa Baltika.
 
==Mir==
Rat je počeo koordinisanim napadom koalicije na Švedsku 1700. a završio se 1721. [[Nistadski sporazum|Nistadskim]] i [[Stokholmski sporazum (Veliki severni rat)|Stokholmskim sporazumom]]. Posledica rata je kraj švedske dominacije na Baltiku. Rusija je zamenila Švedsku na mestu dominantne sile na [[Baltičko more|Baltiku]] i postala je važan faktor u evropskoj politici.
 
U takvim uvetima i nakon kratke političke borbe za vlast posle smrti u bitki Karla XI Švedska je bila prisiljena potpisati mirovne sporazume s kojim je priznala svoj ratni poraz. Prvi od tih sporazuma je ona s Prusijom 21.1.1720. , nakon čega sljedi mir s Danskom-Norveškom 3.7.1720. i kao poslednje onaj s Ruskim Carstvo krajem leta 1721.
 
U svim mirovnim sporazumima Švedska je kao poražena strana morala pobednicima dati delove teritorija koji je pred ratom bio pod njenom kontrolom.
 
[[af:Groot Nordiese Oorlog]]
[[ar:حرب الشمال العظمى]]
[[be:Паўночная вайна, 1700-1721]]
[[bg:Велика северна война]]
[[br:Brezel Bras an Hanternoz]]
[[ca:Gran Guerra del Nord]]
[[cs:Severní válka]]
[[cv:Çурçĕр вăрçи]]
[[da:Den Store Nordiske Krig]]
[[de:Großer Nordischer Krieg]]
[[el:Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος]]
[[en:Great Northern War]]
[[eo:Granda Nordia Milito]]
[[es:Gran Guerra del Norte]]
[[et:Põhjasõda]]
[[eu:Iparraldeko Gerra Handia]]
[[fi:Suuri Pohjan sota]]
[[fr:Grande guerre du Nord]]
[[he:המלחמה הצפונית הגדולה]]
[[hr:Veliki sjeverni rat]]
[[hu:Nagy északi háború]]
[[io:Granda nordeyo-milito]]
[[is:Norðurlandaófriðurinn mikli]]
[[ja:大北方戦争]]
[[ko:대북방 전쟁]]
[[lt:Šiaurės karas]]
[[lv:Lielais Ziemeļu karš]]
[[mk:Голема северна војна]]
[[nl:Grote Noordse Oorlog]]
[[nn:Den store nordiske krigen]]
[[no:Den store nordiske krig]]
[[os:Цæгаты Стыр хæст]]
[[pl:III wojna północna]]
[[pt:Grande Guerra do Norte]]
[[ro:Marele Război al Nordului]]
[[ru:Северная война (1700—1721)]]
[[simple:Great Northern War]]
[[sk:Severná vojna]]
[[sr:Велики северни рат]]
[[sv:Stora nordiska kriget]]
[[th:มหาสงครามเหนือ]]
[[tr:Büyük Kuzey Savaşı]]
[[uk:Велика Північна війна]]
[[vi:Đại chiến Bắc Âu]]
[[zh:大北方戰爭]]
 
== Napomene ==