Razlike između izmjena na stranici "Veliki sjeverni rat"

Dodana 1.684 bajta ,  prije 9 godina
(Nova stranica: '''Veliki severni''' ili '''nordijski rat''' je bio rat između koalicije predvođene Ruskim Carstvo protiv takozvanog Švedskog Carstva. Trajao je o...)
 
Pobeda Petra Velikog je postala signal za sve ranije Švedske poražene protivnike da ponovno objave rat koji će potrajati do njihove pobede dok s druge strane švedski kralj Karlo XI svestan vojne katastrofe koje je stvorio izbjegava povratak kući i ostaje živjeti u Otomanskom Carstvu do 1713. godine kada ga ono upotrebom vojne sile izbacuje s svog teritorija.
 
DokU godinama kada se Karlo XI opuštao u Otomanskom Carstvu, ruska vojska je počela prodirati u Finsku dok švedska vojska koja 1710 uspešno brani svoj domaći teritorij biva potpuno uništena u Nemačkoj 1713. godine. Nakon svog povratka kući švedski kralj pokušava neuspešno obraniti poslednje švedske posede na južnoj obali Baltičkog mora koji su se našli pod napadom osim ranijih neprijatelja i onima Prusije i Velike Britanije.
 
Rezultat tog potpunog debakla postaje očajnička borba za preživljavanje Švedske koja zadnje godine rata provodi braneći svoj glavni grad od ruskih pokušaja invazije i borbama u Norveškoj.
Uzrok rata bio je teritorijalno širenje Rusije na [[Baltik]] gdje je najveća sila bila Švedska. Sem Rusije protiv Švedske su se borile i [[Danska-Norveška|Dansko-norveška unija]], [[Saksonija]] i [[Poljska]]. Švedska je u ovom ratu imala pomoć [[Osmansko carstvo|Osmanskog carstva]], ali je poražena i morala je da se povuče sa Baltika.
 
==Mir==
Rat je počeo koordinisanim napadom koalicije na Švedsku 1700. a završio se 1721. [[Nistadski sporazum|Nistadskim]] i [[Stokholmski sporazum (Veliki severni rat)|Stokholmskim sporazumom]]. Posledica rata je kraj švedske dominacije na Baltiku. Rusija je zamenila Švedsku na mestu dominantne sile na [[Baltičko more|Baltiku]] i postala je važan faktor u evropskoj politici.
 
U takvim uvetima i nakon kratke političke borbe za vlast posle smrti u bitki Karla XI Švedska je bila prisiljena potpisati mirovne sporazume s kojim je priznala svoj ratni poraz. Prvi od tih sporazuma je ona s Prusijom 21.1.1720. , nakon čega sljedi mir s Danskom-Norveškom 3.7.1720. i kao poslednje onaj s Ruskim Carstvo krajem leta 1721.
 
U svim mirovnim sporazumima Švedska je kao poražena strana morala pobednicima dati delove teritorija koji je pred ratom bio pod njenom kontrolom.
 
[[af:Groot Nordiese Oorlog]]
[[ar:حرب الشمال العظمى]]
[[be:Паўночная вайна, 1700-1721]]
[[bg:Велика северна война]]
[[br:Brezel Bras an Hanternoz]]
[[ca:Gran Guerra del Nord]]
[[cs:Severní válka]]
[[cv:Çурçĕр вăрçи]]
[[da:Den Store Nordiske Krig]]
[[de:Großer Nordischer Krieg]]
[[el:Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος]]
[[en:Great Northern War]]
[[eo:Granda Nordia Milito]]
[[es:Gran Guerra del Norte]]
[[et:Põhjasõda]]
[[eu:Iparraldeko Gerra Handia]]
[[fi:Suuri Pohjan sota]]
[[fr:Grande guerre du Nord]]
[[he:המלחמה הצפונית הגדולה]]
[[hr:Veliki sjeverni rat]]
[[hu:Nagy északi háború]]
[[io:Granda nordeyo-milito]]
[[is:Norðurlandaófriðurinn mikli]]
[[ja:大北方戦争]]
[[ko:대북방 전쟁]]
[[lt:Šiaurės karas]]
[[lv:Lielais Ziemeļu karš]]
[[mk:Голема северна војна]]
[[nl:Grote Noordse Oorlog]]
[[nn:Den store nordiske krigen]]
[[no:Den store nordiske krig]]
[[os:Цæгаты Стыр хæст]]
[[pl:III wojna północna]]
[[pt:Grande Guerra do Norte]]
[[ro:Marele Război al Nordului]]
[[ru:Северная война (1700—1721)]]
[[simple:Great Northern War]]
[[sk:Severná vojna]]
[[sr:Велики северни рат]]
[[sv:Stora nordiska kriget]]
[[th:มหาสงครามเหนือ]]
[[tr:Büyük Kuzey Savaşı]]
[[uk:Велика Північна війна]]
[[vi:Đại chiến Bắc Âu]]
[[zh:大北方戰爭]]
 
== Napomene ==