Lista nepriznatih država – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Mala reorganizacija članka, ako vam se ne svidi možete poništiti ali meni se ova verzija čini boljom?
Red 1:
Popis država koje nisu službeno priznate
 
==Države koje nisu članice Ujedinjenih nacija i koje ne priznaje niti jedna druga država==
== Djelomično priznate države ==
* [[File:Flag of Somaliland.svg|25 px]][[Somaliland]]
* [[Tajvan]] ([[Kina]])
*:'''Status''':Nakon što je stekao neovisnost [[1960.]], nekoliko dana nakon toga Somaliland se ujedinio sa bivšom Talijanskom Somalijom u današnju međunarodno priznatu državu [[Somalija|Somaliju]]. Somaliland je neovisnost proglasio [[1991.]], ali ga do danas niti jedna država nije priznala. Formalno je dio [[Somalija|Somalije]].
* [[Turska Republika Sjeverni Cipar]] ([[Cipar]])
* [[Abhazija]] ([[Gruzija]])
* [[Južna Osetija]] ([[Gruzija]])
* [[Kosovo]] ([[Srbija]])
 
==Države koje nisu članice Ujedinjenih nacija i koje priznaju samo države koje također nisu članice Ujedinjenih Nacija==
== Nepriznate države koje imaju kontrolu nad svojim teritorijem ==
* [[File:Flag of Nagorno-Karabakh.svg|25 px]][[Gorski Karabah]]
*: '''Status''': Nagorno Karabah je neovisnost proglasio 1992., ali su takvu odluku do danas priznale jedino [[Abhazija]], [[Južna Osetija]] i [[Pridnjestrovlje]]. Formalno je dio [[Azerbejdžan|Azerbejdžana]].
* [[File:Transnistria State Flag.svg|25 px]][[Pridnjestrovlje]]
*: '''Status''':Prijednjestrovlje je neovisnost proglasilo 1990., takvu okluku međutim priznaju jedino [[Abhazija]] i [[Južna Osetija]]. Formalno je dio [[Moldavija|Moldavije]].
 
==Države koje nisu članice Ujedinjenih nacija ali su priznate od strane bar jedne članice Ujedinjenih nacija==
* [[Gorski Karabah]] ([[Azerbejdžan]]))
* [[File:Flag of Abkhazia.svg|25 px]][[Abhazija]]
* [[Somaliland]] (sjeverozapadna [[Somalija]])
*: '''Status''':Abhazija je neovisnost proglasila 1999., a tu je odluku do danas priznalo 6 članica UN-a-[[Rusija]], [[Nikaragva]], [[Venecuela]], [[Nauru]], [[Vanuatu]] i [[Tuvalu]]. Uz njih ju priznaju i nečlanice [[Južna Osetija]] i [[Pridnjestrovlje]].
* [[Pridnjestrovlje]] ([[Moldavija]])
* [[File:Flag of the Republic of China.svg|25 px]][[Tajvan|Republika Kina]] (Tajvan)
*: '''Status''': Republika Kina, bolje poznatija kao Tajvan sebe smatra kontinuitetom Republike Kine osnovane 1912. godine koja je u ostatku Kine realno prestala postojati osnutkom Narodne Republike Kine. Država je bila članica UN-a i Vijeća sigurnosti, ali je mjesto 1972.(?) morala ustupiti Narodnoj Republici Kini. Tajvan je sa Republikom Kinom sklopio i dogovor poznat pod nazivom Politika jedne Kine po kojemu se Tajvan i Narodna Republika trebaju smatrati jednom državom sa dvjema vladama koje se međusobno ne priznaju. Ovoj se politici protivi dio Tajvanskih političara koji zagovaraju neovisnost. Zbog ovakvoga stava u praksi je nemoguće službeno priznati obje države. Tajvan je priznat od strane 22 članice Ujedinjenih nacija te također od strane Vatikana. Iako je službeno ne priznaju, Tajvan vrlo bliske odnose ima sa SAD-om i Japanom. Formalno se smatra dijelom jedinstvene i nedjeljive kineske države sa dvije suprotstavljene vlade. ''(dvidi još i [[Kineski Taipei]])''.
* [[File:Flag of Kosovo.svg|25 px]][[Kosovo]]
*: '''Status''': Kosovo je neovisnost proglasilo 2008., a do 30. decembra 2011. priznalo ga je ukupno 86 od 193 članice Ujedinjenih nacija. Kosovo je priznao i Tajvan iako Kosovo ne priznaje Tajvan. Prvi put je Kosovo neovisnost prolgasilo 1991., ali ga je tada priznala jedino Albanija. Područje Kosova Republika Srbija smatra sastavnim i neotuđivim dijelom svoga teritorija. Od 1999. područje se nalazi pod kontrolom UN-a, tako da su sporne izborima izabrane vlasti u Prištini, koje odluke donose neovisno od Beograda, pod izravnom kontrolom predstavnika međunarodne zajednice. Zbog toga pobornici neovisnosti Kosova kažu da Kosovo jeste neovisna država pod kontrolom Ujedinjenih nacija što su neki od protivnika nazvali paradoksom. Ipak, tužba Srbije kojom se tvrdi da je samo proglašavanje deklaracije o neovisnosti bilo nezakonito odbačena je od strane Međunarodnog suda pravde koji je utvrdio kako ne postoji odredba koja bi zabranjivala jednostrane deklaracije o neovisnosti. Kosovo je u članstvu nekih međunarodnih organizacija, gdje u nekima sudjeluje kao neovisna država, a u nekima pod statusno neutralnim predstavljanjem.''(dvidi još i [[UNMIK Kosovo]])''.
* [[File:Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg|25 px]][[Turska Republika Sjeverni Kipar]]
*: '''Status''':Turska Republika Sjeverni Kipar neovisnost je proglasila 1983. godine, a danas je priznaje jedino Turska. Turska Republika Sjeverni Kipar ima promatrački status u Organizacija islamske konferencije pod nazivom Država ciparskih Turaka. Prema deklaraciji Unedinjenih nacija broj 541, deklaracija o neovisnosti Turske Republike Sjeverni Cipar proglašena je pravno nevažećom. Ostrvo je ostalo podijeljeno nakon invazije turske vojske 1974.(?) godine. Zanimljivost je da državu priznaje i Nahčivan, autonomna republika u sastavu Azerbejdžana, dok je ostatak Azerbejdžana ne priznaje.
* [[File:Flag of Palestine.svg|25 px]][[Palestinska samouprava|Palestinska Država]]
*: '''Status''':PLO je proglasio neovisnost Palestine 1988. u egzilu u Alžiru dok još nije imao kontrolu nad traženim područjima. Danas PLO obnaša određenu administrativnu i samoupravnu aktivnost ali isključivo na teritoriji Palestinske samouprave. Palestinu danas priznaje 128 od 193 države članice Ujedinjenih nacija te Zapadna Sahara. Palestina je članica nekih od UN-ovih tijela kao što je UNESCO. Formalno se nalazi pod vojnom okupacijom od strane Izraela.
* [[File:Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg|25 px]][[Zapadna Sahara]]
*: '''Status''': Teritorij Zapadne Sahare realno se nalazi pod kontrolom Maroka iako takvo stanje stvari nije priznato niti od jedne druge države koje ga smatraju okupacijom. Neke države međutim podržavaju marokanske ideje o autonomiji u sastavu Maroka. Područje Zapadne Sahare Maroko smatra sastavnim i neotuđivim dijelom svoga teritorija. Zapadna je Sahara neovisnost proglasila 1976. nakon čega je bila priznata od strane 84 članice Ujedinjenih nacija od ukupnog broja članica u tom trenutku, te je postala i ostala članicom Afričke unije zbog čega je Maroko odlučio prestati sudjelovati u radu organizacije. Neke su zemlje međutim ukinule ili suspendirale svoje priznanje tokom vremena tako da danas ukupno 57 država ima neki oblik diplomatskih veza sa Zapadnom Saharom. Zapadna je Sahara pod izravnom kontrolom Ujedinjenih nacija koji ovome teritoriju priznaju pravo na samoopredjeljenje.
* [[File:Flag of South Ossetia.svg|25 px]][[Južna Osetija]]
*: '''Status''': Južna je Osetija neovisnost proglasila 1991. godine, a do danas ju je priznalo 5 članica UN-a i to sve nakon posljednjeg rusko-gruzijskog rata. Priznaju je-Rusija, Venecuela, Nikaragva, Tuvalu i Nauru, te tri nečlanice UN-a Abhazija, Nagorno Karabakh i Prijednjestrovlje.
 
== Djelomično priznatenepriznate državečlanice UN-a==
== Nepriznate države koje imaju djelomičnu kontrolu nad svojim teritorijem ==
* [[File:Flag of Armenia.svg|25 px]][[Armenija]]
 
*: '''Status''':Pakistan ne priznaje Armeniju kao neovisnu državu zbog svoje podrške Azerbejdžanu u sukobu između ove dvije zemlje.
* [[Islamski emirat Waziristan]] ([[Pakistan]])
* [[File:Flag of the People's Republic of China.svg|25 px]][[Narodna Republika Kina]]
* [[Tamil Eelam]] ([[Šri Lanka]])
*: '''Status''':Narodna Republika Kina ne prihvaća da uspostavi diplomatske odnose sa bilo kojom državom koja ih ima sa vladom na Tajvanu (22 članice UN-a), a većina tih država službeno ne priznaje Narodnu Republiku Kinu. Uz to Narodnu Republiku Kinu ne priznaje niti Vatikan niti Tajvan koji nisu u članstvu UN-a, a imaju međusobne diplomatske odnose. Prema deklaraciji UN-a pod brojem 2758, jedino je Narodna Republika Kina legitiman predstavnik Kine u UN-u.
 
* [[File:Flag of Cyprus.svg|25 px]][[Cipar]]
== Djelomično priznate države pod vojnom okupacijom ==
*: '''Status''':Cipar, koji je neovisan od 1960., trenutno nije priznat od strane jedne članice UN-a, Turske i Turske Republike Sjeverni Cipar zbog dugogodišnjeg civilnog (u prošlosti i vojnog) spora oko otoka.
* [[Saharska Arapska Demokratska Republika]]
* [[File:Flag of Israel.svg|25 px]][[Izrael]]
* [[Pojas Gaze i Zapadna obala]]
*: '''Status''':Izrael nije priznat od strane 32 članice Ujedinjenih nacija te od strane Zapadne Sahare. Ipka, Izrael je priznat od strane PLO-a. Neke arapske zemlje ne primaju putovnice/pasoše niti jedne zemlje ukoliko sadrže izraelske pečate ili vize.
* [[File:Flag of North Korea.svg|25 px]][[Demokratska Narodna Republika Koreja]]
*: '''Status''':Sjevernu Koreju ne priznaju Južna Koreja i Japan.
* [[File:Flag of South Korea.png|25 px]][[Južna Koreja]]
*: '''Status''':Južna Koreja nije priznata od strane Sjeverne Koreje.
 
== Unutarnje poveznice ==