Opći građanski zakonik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 37:
== Recepcija ==
 
Od južnoslavenskih zemalja se od samog početka primjenjivao samo na dijelove današnje Hrvatske i Slovenije, da bi nakon [[Bečki kongres|Bečkog kongresa]] 1815. bio primjenjivan i u [[Istra|Istri]], [[Dalmacija|Dalmaciji]], [[Vojna krajina|Vojnoj krajini]] i tzv. banskoj Hrvatskoj. Mađarske krunske zemlje - [[Bačka]], [[Banat]], [[Međimurje]] i [[Baranja]] - su, pak, nastavile primjenjivati mađarsko običajno, odnosno precedentno pravo. Od vremena austro-ugarske okupacije [[BiH]] se i tamo primjenjivao kao pomoćni izvor prava.
Ovaj zakonik je bio primjenjivan u zemljama Austro-Ugarske monarhije; odnosila se na [[Lihtenštajn]], Mađarsku, Hrvatsku, Slavoniju, Vojvodinu i Banat te na današnje dijelove Rumunije. U BiH je zakonik u vrijeme austro-ugarske uprave imao značaj pomoćnog pravnog izvora.
 
Kada je Habsburška monarhija 1918. propala, novostvorena [[Kraljevina SHS]] nije donijela novi građanski zakonik, pa se na nekadašnjim austrijskim područjima nastavili primjenjivati OGZ. On je djelomično ukinut tek stvaranjem [[SFRJ|komunističke Jugoslavije]], ali se i tada primjenjivao u nedostatku drugih pravnih izvora sve do 1970-ih kada su doneseni [[Zakon o obveznim odnosima]], [[Zakon o nasljeđivanju]] i drugi zakoni koji su regulirali oblasti građanskog prava.
 
== Literatura ==