Car Wenzong od Tanga – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Kineski car | rođenje = 20. novembar 809<ref name=AS>[http://db1x.sinica.edu.tw/sinocal/ Academia Sinica Chinese-Western Calendar Converter]</ref><ref name=BT17-1>''[[Knjiga...
 
mNema sažetka izmjene
Red 13:
}}
 
'''Car Wenzong od Tanga''' (唐文宗 809&ndash;840), osobno ime '''Li Ang''' (李昂), rođen kao '''Li Han''' (李涵), bio je [[car Kine]] iz [[dinastija Tang|dinastije Tang]] koji je vladao od 827. do 840. Bio je sin [[Car Muzong od Tanga|cara Muzonga]] i njegove konkubine [[Carica majka Xiao (Wenzong)|Supruge Xiao]]. Nakon očeve smrti je prijestolje naslijedio njegov stariji brat [[Car JinzongJingzong od Tanga|Li Zhan]], koji je prijestolje preuzeo kao car Jinzong. Bratova vladavina, koju je karakterizirao raskalašeni život, prekinuta je početkom 827. ubistvom na pijanki nakon svađe sa eunusima. Vođa zavjerenika Liu Keming je na prijestolje pokušao staviti mlađeg brata [[Li Wu]]a, ali je kontraudar majordoma [[Wang Shoucheng]]a i carske [[Shence armija|Shence armije]] doveo Li Hana na vlast, koji ju je preuzeo kao car Wenzong.
 
Za razliku od svog brata, Wenzong je tokom vladavine obraćao veliku pažnju državnim poslovima, te se često savjetovao sa ministrima i državnim službenicima. Historičari, međutim, navode da je bio neodlučan, pogotovo kada su oni nudili različite ili proturječne prijedloge. To je, između ostalog, stvorilo za uvjete za dugotrajnu paralizu državne uprave, odnosno sukob dvije suparničke grupacije u njoj, poznate kao [[Niu-Li frakcijske borbe]]. Godine 833. je Wenzong doživio [[moždani udar]] i došao pod dominaciju frakcije na čelu sa birokratom [[Zheng Zhu]]om; njegov pokušaj da likvidira suparničke eunuhe, poznat kao [[Incident Ganlu]] je 835. završio bez uspjeha i doveo do dominacije eunuha. Wenzong je bio toliko slab da čak ni njegov pokušaj da mlađeg brata [[Li Chengmei]]ja postavi za nasljednika nije uspio; eunusi [[Qiu Shiliang]] i Yu Hongzhi su 840. nakon njegove smrti izdali novi edikt kojim je nasljednikom, odnosno novim carem postavljen drugi brat po imenu [[Car Wuzong od Tanga|Li Chan]], koji će vladati kao car Wuzong, a Li Chengmeiju je naređeno da izvrši samoubistvo.