Razlike između izmjena na stranici "Postizborne revolucije"

nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: '''Postizborne revolucije''' su događaji kada politička grupacija koja je izgubila izbore smatra da su oni bili nepošteni pa organizira odmah po objavi izbornih rezultata masovn...)
 
===Postkomunističke države===
 
Početak "narodnih buna" u postkomunističkim državama zbog stvarnih ili navodnih izbornih prevara pada u 2000. godinu s pobunom organiziranom od Otpor|Otpora! protiv rezultata predsedničkih izbora u Srbiji. Uspeh te pobune koja rezultira padom režima Slobodana Miloševića rezultira koju godinu kasnije početkom takozvanih obojenih revolucija na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Prva od njih je bila ona u Gruziju 2003 kada tokom i nakon parlamentarnih izbora Mihail Saakašvili bivši stipendist Stejt departmenta i njegova organizacija pozivaju na narodnu bunu zbog izborne prevare pošto je bio "samo" relativni pobednik izbora s 21 % osvojenih glasova. Ova narodna buna završava nakon par sedmica kasnije jurišanjem i osvajanjem gruzijskog parlamenta, nakon čega tadašnji predsednik Eduard Ševarnadze podnosi ostavku. Nakon te ostavke održavaju se "pošteni" predsednički izbori na kojima pobeđuje Mihail Saakašvili s 96 % "osvojenih" glasova.
U postkomunističkim državama
 
Nakon ove dve revolucije ubrzo su došle po istom ključu revolucije u Ukrajini, Kirgistanu i Libanonu, Moldaviji kao i neuspešne revolucije u Bjelorusiju, Iranu i Uzbekistanu.
 
Osnovna razlika između ovih u svetskim medijima često publiciranih "narodnih buna" za razliku od onih mnogo manje znanih kao na primer u Azerbejdžanu ili Gruziji 2008 zbog također izbornih prevara se može naći u činjenici da su ove prve financirane od strane Sjedinjenih Američkih Država <ref name="nyt20001126">{{cite news|url=http://www.nytimes.com/library/magazine/home/20001126mag-serbia.html|title=Who Really Brought Down Milosevic? |accessdate=2008-02-08|publisher=New York Times|date=2000-11-26|first=Roger| last=Cohen}}</ref> <ref>{{http://groups.yahoo.com/group/beritamalaysia/message/64407 Soros to blame for my downfall: Shevardnadze}}</ref> s ciljem rušenja "neodgoravajućih" režima dok su ove druge pokušavale srušiti prozapadne režime