Razlike između izmjena na stranici "Tekbir"

Dodano 8 bajtova ,  prije 10 godina
m
poveznica na "nijjet"
m (dodana kategorija Arabizmi pomoću gadgeta HotCat)
m (poveznica na "nijjet")
{{Islam}}
'''Tekbir''' je [[islam]]ski uzvik kojim se slavi ili veliča [[Allah|Allah dž.š.]] [[Arapski jezik|Arapski]] izvornik je ''Allahu ekber'' (الله أكبر), što bi značilo ''Allah je najveći''.
 
U islamu se često koristi tekbir, a najčešće prilikom klanjanja [[namaz]]a, odnosno molitve [[musliman]]a. Prilikom samog pozivanja na namaz, tzv. [[ezan]]a (koji se obično uči sa [[munara]] [[džamija]]), te pri samom pristupanju namazu odnosno nijjetu[[nijjet]]u. Također se prilikom samog namaza često puta izgovara tekbir.
'''Tekbir''' je [[islam]]ski uzvik kojim se slavi ili veliča [[Allah|Allah dž.š.]] [[Arapski jezik|Arapski]] izvornik je ''Allahu ekber'' (الله أكبر) što bi značilo ''Allah je najveći''.
 
U islamu se često koristi tekbir, a najčešće prilikom klanjanja [[namaz]]a, odnosno molitve [[musliman]]a. Prilikom samog pozivanja na namaz tzv. [[ezan]]a (koji se obično uči sa munara [[džamija]]), te pri samom pristupanju namazu odnosno nijjetu. Također se prilikom samog namaza često puta izgovara tekbir.
 
[[category:Islam]]