Space Shuttle – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Brisanje šablona: Link FA.
Nema sažetka izmjene
Red 154:
Konačno, u posljednjih deset sekundi rada glavnih motora, masa letjelice je dovoljno mala da se motori moraju usporiti na limit od 3 ''[[Ubrzanje zemljine sile teže|g]]'' (30 m/s<sup>2</sup>), uvelike radi udobnosti astronauta.
 
Glavni motori se gase prije potpunog iscrpljenja goriva jer rad na suho može uništiti motore. Kako glavni motori nepovoljno reagiraju na druge metode gašenja, zalihe kisika potroše se prije zaliha vodika. Tekući kisik je sklon naglim reakcijama, te podržava sagorijevanje u kontaktu s vrućim metalom motora. Vanjski tank se otpušta ispaljivanjem eksplozivnih matica i većinom izgara u atmosferi, iako nešto fragmenata pada u [[Indijski ocean|Indijski]] ili [[Tihi ocean|Tihi]] ocean, ovisno o profilu misije.<ref name="External Tank"/> Nepropusnost cijevi u tanku i pomanjkanje sistema smanjenja pritiska na vanjskom tanku olakšava raspadanje tanka u nižoj atmosferi. Nakon izgaranja pjene za vrijeme povratka u atmosferu, zagrijavanje uzrokuje povećanje pritiska u preostalom tekućem kisiku i vodiku do eksplozije tanka, što garantira male dimenzije ostataka koji padaju na Zemlju.
 
Radi prevencije mogućnosti Shuttleovog praćenja vanjskog tanka natrag u nižu atmosferu, pale se motori orbitalnog manevarskog sistema (''OMS'') koji podižu [[perigej]] više u gornju atmosferu.
Red 407:
 
== Vanjske veze ==
{{Commonscat|Space Shuttle program}}
* NASA [http://spaceflight.nasa.gov/shuttle/ Službena stranica - spaceflight.nasa.gov ]
* [http://science.ksc.nasa.gov/shuttle/ ''Index of /shuttle'' - science.ksc.nasa.gov ]