Hrvatska stranka prava – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 13:
Nakon što je na parlamentarnim izborima 2003. godine pobjednički HDZ stvorio koaliciju bez HSP-a, ta je stranka uložila veliki napor da se pomjeri s krajnje desnice prema centru. Bivši Tuđmanov šef diplomacije [[Mate Granić]] je postao njen član i krenuo u operaciju peglanja imidža, a Đapić je, između ostalog, posjetio centar [[Yad Vashem]] kako bi se ogradio od politike Holokausta u bivšoj NDH.
 
Iako je HSP sredinom 2000-ih po popularnosti obično bila između trećeg i petog mjesta, njeni pojedinačni saborski zastupnici su posljednjih godina uživali veliku popularnost u široj javnosti. Neki to tumače činjenicom da HSP nikada nije bila formalno na vlasti te se nije mogla kompromitirati raznim skandalima kao što je to bio slučaj s HDZ-om i ''[[trećesiječanjska vlast|trećesiječanskim]]'' strankama. U novembru 2007. je, pak, teško poražena na [[Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 2007|parlamentarnim izborima]] osvojivši samo jedan mandat. Godine 2009. se iz nje odvojila frakcija na čelu sa [[Ruža Tomašić|Ružom Tomašić]] koja je uzela naziv [[Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević]]. Četiri godine kasnije je na [[Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 2011|novim izborima]] još teže poražena, ostavši bez mandata.
 
Hrvatska stranka prava je trenutno jedina parlamentarna stranka koja se eksplicitno [[euroskepticizam|protivi ulasku Hrvatske]] u [[EU|Europsku uniju]], držeći to gubitkom stečene nezavisnosti.