Hrvatska demokratska zajednica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
update
Nema sažetka izmjene
Red 9:
U tom periodu je HDZ bila optuživana za desni ekstremizam, kršenje ljudskih prava i autoritarnu vlast, a pogotovo nakon završetka ratnih operacije i za malverzacije u privatizaciji nekadašnje državne/društvene imovine. Te optužbe i frakcijske borbe izazvane bolešću Franje Tuđmana su bitno oslabile stranku, tako da je godine [[2000]]. teško poražena na parlamentarnim i predsjedničkim izborima od strane koalicije lijevog centra na čelu s [[Socijaldemokratska partija Hrvatske|SDP]] i [[Hrvatska socijalno-liberalna stranka|HSLS]].
 
Poslije izbora je u stranci došlo do sukoba između tvrdolinijaških nacionalista i umjerenjaka koji su namjeravali HDZ pretvoriti u [[Kršćanska demokracija|demokršćansku]] stranku desnog centra. Potonja frakcija, kojoj je na čelu bio [[Ivo Sanader]], odnijela je prevagu, a godine 2003. dobila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima i formirala široku koalicijsku vladu. Četiri godine kasnije je tijesno pobijedila na još jednim izborima, ali je sredinom 2009. godine Sanader iznenada podnio ostavku na mjesto premijera i vođe stranke.

Novi predsjednik HDZa i premijer Hrvatske je postala Jadranka Kosor, a sam HDZ se našao u velikom korupcijskim aferama povezanim s bivšim premijerom, te značajno izgubio na popularnosti zbog sve težih efekata [[globalna recesija|globalne ekonomske krize]] na životni standard hrvatskih građana. U jesen 2011. neposredno pred [[Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 2011|nove izbore]], objavljeno je kako [[USKOK]] vodi istragu protiv HDZ kao [[pravna osoba|pravne osobe]] te je u okviru nje naložena blokada računa stranke, što - kada su u pitanju [[vladajuća stranka|vladajuće stranke]] - predstavlja presedan u historiji post-komunističke Evrope. Na samim izborima HDZ je ostvario drugi najgori rezultat u historiji te su čelnici stranke, na čelu sa Jadrankom Kosor, najavili odlazak u opoziciju.
 
Članica je [[Europska pučka stranka|Europske pučke stranke]].