JavaScript: Razlika između izmjena

Dodano 12 bajtova ,  prije 7 godina
m
nema sažetka uređivanja
(Uopšteno o JavaScript-u)
 
mNema sažetka izmjene
 
'''JavaScript''' je skriptni [[programski jezik]] koji se prvenstveno koristi za definisanje funkcionalnosti vebweb stranica na klijentskoj strani. Dinamičan, slabo tipiziran jezik, sa skromnom podrškom za objektno orijentisanoorijentirano programiranje, on zapravo predstavlja implementaciju standarda ''ECMAscipt-a''.
 
Iako je prvobitna ideja bila da JavaScript liči na [[Java (programski jezik)|Javu]]<ref>[http://wp.netscape.com/columns/techvision/innovators_be.html Netskejp, „Kako učiniti veb stranice živim“] - Brendan Ajh, tvorac Javascript-a</ref>, on ne sadrži nijedan ključni element Jave, osim onih koje su oba nasledilinaslijedili iz -{[[Programski jezik C|C]]}--a. Jezik je najpoznatiji po programiranju klijentske funkcionalnosti veb web-stranica, ali se može koristiti i kao skriptni jezik za pristup objektima u drugim [[aplikacija]]ma.
 
Jezik se prvo zvao LiveScript, ali je ime promenjeno u JavaScript, zbog marketinškog dogovora između kompanija Netscape i Sun. Ključni elementi dizajna Javascripta su nasleđeninaslijeđeni iz programskog jezika [[Self]].
 
== Izvori ==
1.871

izmjena