Fosilna goriva – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
Fosilna [[goriva]] su goriva koja sadrže ugljikohidrate i nastali su od fosilnih ostataka biljaka i/ili životinja. Trenutno su osnovni izvor energije za na Zemlji. Energija iz fosilnih goriva obično se oslobađa se izgaranjem, i prilikom tog izgaranja također se oslobađaju otrovni i štetni plinovi koji utječu na okoliš kao: ugljični monoksid CO, [[ugljen-dioksid|ugljični dioksid]] CO<sub>2</sub>, [[sumporni dioksid]] SO<sub>2</sub>, SO<sub>3</sub>, NO<sub>3</sub> itd.
 
Ovi plinovi utječu na okoliš tako što se sakupljaju u atmosferi i tako stvaraju [[staklenički učinak]], dok u dodir sa vodom u atmosferi pretvaraju se u kiselinu koja pada na zemlju - tzv. kisele kiše koje uništavaju biljke i erodiraju građevine i stijene.
Red 26:
 
Usporedne brojke:
* 1 litra običnog [[benzin]]a nastaje od 23.5 tone organskog materijala sa oceanskog dna
 
* Ukupna količina fosilnih goriva iskorištenih 1997. godine je rezultat 422 godine ukupne biljne tvari koja je rasla na kopnu i u svim [[ocean]]ima.
• 1 litra običnog [[benzin]]a nastaje od 23.5 tone organskog materijala sa oceanskog dna
 
• Ukupna količina fosilnih goriva iskorištenih 1997. godine je rezultat 422 godine ukupne biljne tvari koja je rasla na kopnu i u svim [[ocean]]ima.
 
 
Linija 72 ⟶ 70:
 
Sječa, prerada i distribucija fosilnih goriva također je dio brige za okoliš. Bušenje nafte predstavlja opasnost za vodenu floru i faunu. [[Rafinerija nafte|Rafinerije nafte]] zagađuju vodu i zrak. Prijevoz ugljena zahtjeva korištenje vlakova, dok naftu obično prevozimo tankerima, tako da svaki način transportiranja zahtjeva dodatnu potrošnju fosilnih goriva.
 
{{Commonscat|Fossil fuels}}
 
[[Kategorija:Fosilna goriva| ]]
[[Kategorija:Geologija]]
[[Kategorija:Goriva]]