Aminokiselina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 30:
Jedna od osnovnih podjela aminokiselina je i ''na desne'' i ''lijeve'' aminokiseline, a odnosi se na položaj amino grupe u odnosu na ostatak lanca.
 
'''== Podjela aminokiselina =='''
== Esencijalne i neesencijalne ==
Iako se aminokiselinama mogu dati sustavna imena npr. a-aminooctena kiselina, uobičajno je da se upotrebljavaju trivijalna imena koja su jednostavnija.
U sastav [[čovjek]]ovog organizma ulazi ukupno 20 aminokiselina. 9 od njih se mogu izgraditi u samom organizmu, dok je preostalih 11 neophodno unijeti kroz ishranu. Aminokiseline koje čovjekov organizam nije u stanju napraviti, a neophodne su za njegovo funkcioniranje se nazivaju esencijalne aminokiseline.
R-grupe sadrže karakteristične osobine pojedinih aminokiselina, i mogu ih činiti alifatski ili aromatski bočni lanci koji mogu sadržati druge reaktivne grupe, mogu biti više ili manje polarne, hidrofilne ili hidrofobne, bazične ili kisele. R može biti atom [[vodik]]a, [[alkil]]na skupina, [[aromatski prsten]] ili [[heterociklički prsten]].
 
R - skupina predstavlja osnovu za podijelu aminokiselina:
'''Esencijalne:'''
* [[Valin]]
* [[Leucin]]
* [[Izoleucin]]
* [[Metionin]]
* [[Fenilalanin]]
* [[Treonin]]
* [[Tirozin]]
* [[Triptofan]]
* [[Lizin]]
* [[Arginin]]
* [[Histidin]]
 
# Aminokiseline nepolarne R-skupine: ([[alanin]], [[valin]], [[leucin]], [[izoleucin]], [[prolin]], [[fenilalanin]], [[triptofan]], [[metionin]]).
'''Neesencijalne:'''
# Aminokiseline polarne R-skupine (-ON, -ЅN, -SONH2). Ove grupe omogućuju formiranje vodikovih veza koje su osnova za formiranje viših oblika organizacije aminokiselina u molekulima proteina: ([[glicin]], [[serin]], [[treonin]], [[cistein]], [[tirozin]], [[asparagin]], [[glutamin]]).
* [[Glicin]]
# Aminokiseline sa kiselom R-skupinom <small>(sa negativno naelektriziranim bočnim lancima)</small>: ([[asparaginska kiselina]] i [[glutaminska kiselina]]).
* [[Alanin]]
# Aminokiseline sa bazičnom R-skupinom <small>(sa pozitivno naelektriziranim bočnim lancima)</small>: ([[lizin]], [[arginin]], [[histidin]]).
* [[Prolin]]
 
* [[Asparaginska kiselina]]
Jedna od osnovnih podjela aminokiselina je i ''na desne'' i ''lijeve'' aminokiseline, a odnosi se na položaj amino grupe u odnosu na ostatak lanca.
* [[Glutaminska kiselina]]
* [[Serin]]
* [[Cistein]]
* [[Asparagin]]
* [[Glutamin]]
 
== Fizikalna svojstva ==