Vladan Desnica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Munjanes (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmjene 194.247.208.241 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 79.101.132.251
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Vladan Desnica''' ([[17.9.]] [[1905]]- [[4.3.]] [[1967]]) je bio hrvatski književnik srpske nacionalnosti. Pisao je pesme, pripovetke, drame, romane. Vanredan stilist, suptilan psihološki analitičar, sažet u mislima i opservacijama.
 
Rođen je u [[Zadar|Zadru]], tadašnja [[Kraljevina Dalmacija-Habsburška monarhija]] u porodici [[Srbi|srpskog]] porijekla. Njegov je otac Uroš Desnica, a majka Fani Desnica. Vladan Desnica je potomak Stojana Mitrovića Jankovića (oko 1635-1687), u srpskoj narodnoj pesmi poznatog kao Janković Stojan. Većina njegovih djela se bavi životom u gradovima i selima Sjeverne [[Dalmacija|Dalmacije]].
 
Vladan Desnica studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, a diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1930. Radio je kao advokat, a zatim je prešao u državnu službu. 1934. pokrenuo je književno-istorijski godišnjak "Magazin sjeverne Dalmacije" koji je i uređivao dvije godine. Književnim radom počeo se baviti prije PrvogDrugog svjetskog rata, a intenzivno tek po završetku rata.
 
Njegovo najbolje djelo je roman ''Proljeća Ivana Galeba'', u kome kroz riječi intelektualca na bolničkoj postelji iznosi meditacije o bolesti i smrtnosti.