Neposredna demokratija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
vanjske veze; kategorizacija; navigacijski šablon; slika za ilustraciju
Red 9:
Smatra se da je nastala u demokratskim gradovima-državama stare [[Grčka|Grčke]], od kojih je najuticajnija bila [[Atina|Atina]], gde su se na centralnom gradskom trgu (grč. agora) okupljali svi odrasli građani (žena, deca i robovi su bili isključeni) da bi raspravljali i odlučivali o zajedničkim stvarima. Građani su se rotirali na javnim funkcijama, a kocka je bila jemstvo nepristrasnosti. [[Platon|Platon]] kritikuje ovaj sistem i zalaže se za vlast filozofa tj. stručnjaka.
 
<!--Način neposrednog demokratskog odlučivanja je bio razvijen u [[Srbi|Srba]] za vreme Otomanskog carstva u vidu seoskih zborova, ali je narodna [[samoupravljanje|samouprava]] bila ograničena turskim zakonima. U vremenu posle Prvog i Drugog srpkog ustanka, a pre konačnog učvršćenja monarhističke vlasti, javljaju se brojni narodni sabori i skupštine. -->
 
Neposredno demokratsko odlučivanje počelo se razvijati za vreme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) u vidu zbora radnika, radničkih saveta, skupa stanara, kućnih saveta, mesnih zajednica, interesnih zajednica i delegatskog sistema.