Drvar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 182:
Kako bi iskoristio otpad od drveta, koji je nastajao u pilanama, 1903. godine, švajcarski industrijalac Paul Simonios pustio je u rad fabriku celuloze i papira. Počela je i proizvodnja bačvi i impregniranog drveta (željeznički pragovi). Tako je Drvar postao centar drvne industrije, među vodećim u BiH.
 
Na području Drvara su se za vrijeme [[Drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]] vodile žestoke borbe od jula 1941, kada na tom području izbija ustanak, pretežno srpskog stanovništvo protiv vlasti [[Nezavisna Država Hrvatska|NDH]].<ref>PRVI KRAJIŠKI NOP ODRED -Branko J. Bokan, 1988</ref> Otada pa do kraja rata Drvar je često prelazio iz ruke u ruku, a u prvoj polovici [[1944]]. je na tom području sjedište nove vlasti pod dominacijom Titovih [[narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije|partizana]].
 
Nastojeći uništiti Titov partizanski pokret, Nijemci su [[25. 5.|25.5.]] 1944. u okviru operacije Konjićev skok (Nijemci su je zvаli Operаcijа ''Reselšprung'') izveli odvažni zračni [[Desant na Drvar]] (sedma ofanziva) s ciljem da uhvate ili ubiju Tita. Premа izveštаju Komаnde 15. brdskog аrmijskog korpusа od 19. mаjа, zа operаciju su bile predviđene sledeće jedinice: 654 pаdobrаncа iz sаstаvа 500. SS pаdobrаnskog pukа (Nemci i nešto Hrvаtа), 1. pukovskа grupа 373. legionаrske divizije (Hrvаti), Borbenа grupа ‘‘Lаpаc'‘ (to je bio jedаn bаtаljon iz sаstаvа iste divizije), ojаčаni 92. motorizovаni grenаdirski puk (Nemci), 1. pukovskа grupа 2. hrvаtske lovаčke brigаde, jednа bаtаljonskа i jednа pukovskа grupа iz sаstаvа 7. brdske SS divizije ‘‘Princ Eugen'‘, ojаčаni 105. SS izviđаčki bаtаljon i ojаčаni 1. puk divizije ‘‘Brаndenburg'‘. Međutim, partizanske snage su dovoljno dugo oduprle njemačkim padobrancima pa se Tito na vrijeme uspio skloniti na [[Vis]]. Taj je događaj poslije bio povodom da Drvar za vrijeme socijalističke Jugoslavije dobije ime Titov Drvar. Kulturni pejzaž – memorijalni kompleks Muzej „25. maj“ u Drvaru proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.<ref>Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika -"Službeni glasnik BiH", broj 29/06</ref>