Karantin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 40 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q182899 (translate me)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Karantin''', '''karantena''' ili '''Kontumac''', je jedna od epidemioloških mera kojim se sprečava širenje zaraznih bolesti putem izolacije obolelih ili inficiranih od ostalih zdravih osoba. Karantin je ujedno i lokacija na kojikoju se izdvajaju osobe za koje se sumnja da su oboleliobolele od neke [[zarazna bolest|zarazne bolesti]] ili samo postoji opasnost da su oboleli.
 
Dolazi od [[Italijanski jezik|italijanske]] reči ''Quarante'' (četrdeset), jer je izolacija trajala obično četrdeset dana.
Naime venecijanske vlasti su [[1423]]. godine ustanovile izolaciju bolesnih ili sumnjivihonih pod sumnjom da su bolesni u trajanju od 40 dana na jednom ostrvu u [[Venecija]]nskom zalivu.
 
Smatralo se da sve zarazne bolesti imaju [[inkubacija|inkubaciju]] manju od 40 dana. Ovaj vremenski period nije određen iskustvom već na osnovu [[biblija|biblijskih]] podataka, jer su i [[Mojsije]] i [[Isus]] 40 dana živeli u izolaciji pustinje.
 
Za karantin se obično bira zgrada u kojoj su potom smešteni oboleli ili potencijalni bolesnici. Ulaz i izlaz, osim medicniskommedicinskom osoblju, koje je opet podvrgnuto strogim higijeskimhigijenskim i [[dezinfekcija|dezinfekcionim]] postupcima, je zabranjen. Međutim i cela sela ili slične teritorije mogu biti su stavljene u karantin.
 
U osamnaestom, devetnaestom [[vek]]u normalna pojava na graničnim prelazima je bila zgrada karantina u kojoj bi se smeštali putnici koji su dolazili iz zemlje gde je postojala [[epidemija]] neke zarazne bolesti.
 
U [[Pančevo|Pančevu]] je, primera radi, izgrađen Kontumac još [[1726]]. Osnovni razlog je bio nizak nivo higijene u oblastima pod turskom upravom. U pančevačkom kontumacu ljudi su ostajali 10 dana, 21 ili 42 dana, a roba 40 dana. U vreme [[epidemija]] su angažovane posebne [[kordon]]ske jednice sa ciljem da spreče ilegalne prelaske granice i unošenje [[bolest]]i. Ovaj karantin je bio u funkciji oko 130 godina.
 
Najsvežiji slučajevislučaj stavljanja potencijalno obolelih je bilobio u zimu [[2006]] kada je zbog sumnje na "[[ptičiji grip]]" na nekoliko lokacija u Srbiji, bilo potrebno uspostavljanje karantina.
 
Karantina u Srbiji je bilo i za vreme epidemije [[boginje|Velikih boginja]] [[1972]] godine.