Protivpešadijska mina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kadzo (razgovor | doprinos)
Kadzo (razgovor | doprinos)
Red 84:
Kada osoba nagazi na eksplozivnu minu u istom trenutku izvrši njenu aktivaciju,<ref>{{ен}}[http://www.dhushara.com/book/explod/mine/mine.htm Tipične ozlede nastale protivpešadijskim minama]</ref> potom eksplozivno punjenje mine detonira stvarajući eksplozivni udar koji se širi velikom brzinom. Udar koji mina svojom eksplozijom stvori je sabijena sila koja se naglo širi prema gore iz kućišta mine raznoseći sloj zemlje iznad sebe koji postaje deo udara eksplozije. Kada udar dođe do površine svoju snagu prenosi na objekte na površini to jest na obuću i nogu žrtve. U većini slučajeva udar rezultira raznošenjem žrtvine noge od strane udara eksplozije.
 
Nivo ozleda na ljudskom telu zavisi od veličine eksplozivnog punjenja u protivpešadijskoj mini,<ref name=stavka2>{{ен}}[http://www.nolandmines.com/Angaolaindicatorpictures/angolaindicators9r.htm Dodatne slike povreda od mina. Upozorenje: slike]</ref> dubini na kojoj je mina postavljena, vrsti tla gdje je mina postavljena te načinu na koji je mina aktivirana (punim stopalom ili samo delom stopala). Različite vrste tla različito transferiraju energiju koju mina proizvede eksplozijom a koju prenosi na stopalo to jest što je tlo manje sposobno apsorbovati udar njegova je jačina veća i razornija. Veće količine eksplozivnog punjenja oslobađaju veću eksplozivnu energiju i ekplozivni udar koji na žrtvinu nogu prenosi veću energiju i tako teže ozleđuje nogu/noge žrtve a koje u krajnjim slučajevima može proisteći trajnom amputacijom dela noge od stopala pa sve do kolena.<ref name=autogenerated1>{{ен}}[http://www.nolandmines.com/Angaolaindicatorpictures/angolaindicators9r.htmstavka2 Dodatne slike povreda od mina. Upozorenje: slike]</ref> Druge ozlede koje mogu izazvati mine su često izazvane materijalom koji se oslobodio iz tla u kojem se dogodila eksplozija mine.Taj se materijal sastoji od zemlje i kamenja kojim je mina bila prekrivena, delova obuće žrtve te malih fragmenata razmrskanih kostiju žrtvine noge. Učinak materijala koji se rasprši tokom eksplozije prouzrokuje ozlede koje su specifične za eksplozivne udare i krhotine. Specijalna obuća uključujući vojničke čizme su često izrađene u svrhu zaštite od ovakvih mina ali ipak gubitak stopala je načešća telesna trauma koju prouzrokuju ovakvi tipovi mina.
 
Eksplozivne mine imaju mali učinak na oklopna vozila ali je moguće da oštete vozila s točkovima koja su ih aktivirala ukoliko su prelaskom prešla preko njih. Manje eksplozivne mine prouzrokuju popriličnu štetu na točkovima vozila koja se ne može popraviti na licu mesta dok neke mogu oštetiti i kutije za menjače.