Seljački ustanak: Razlika između izmjena

nema sažetka uređivanja
m (robot kozmetičke promjene)
Nema sažetka izmjene
 
'''Seljački ustanak''', '''seljačka pobuna''', '''seljačka buna''' ili '''seljački rat''' ({{lang-de|Bauernkrieg}}) je naziv kojim se u najširem značenju označavaju svi [[ustanak|ustanci]] u kojima se kao glavnina učesnika pojavljuju [[seljaci]]. U užem smislu se pod time podrazumijevaju ustanci seljaka čiji su glavni motivi socio-ekonomske prirode. U još užem smislu se pod time podrazumijevaju ustanci seljaka u [[Feudalizam|feudalnoj]] [[Evropa|Evropi]] od 14. do 18. vijeka.
 
Seljački ustanci su globalni fenomen koji se pojavljuje u gotovo svim zemljama i kulturama i u najvećem dijelu pisane historije, s obzirom da su sve do najnovijeg doba većinu svjetskog stanovništva činili upravo seljaci. Oni su imali posebno važnu ulogu u [[historija KinaKine|historiji Kine]]; iako nijedan od njih nije uspio, samo njihovo izbijanje je predstavljalo svojevrsni katalizator za dalekosežne političke promjene, odnosno smjenu velikih [[Dinastije u kineskoj historiji|carskih dinastija]].
 
Do kraja XIV veka, pobune seljaka protiv zemljoposednika postale su endemske, masovnije i često oružane. Do početka XV veka, sukobi između seljaka i plemstva pretvorili su se u prave ratove, kao što je bio "remesnas" u Španiji, koji je trajao od [[1462]]. do [[1486]]. godine. Godine [[1476]]. u Nemačkoj počinje ciklus „seljačkih ratova“, zaverom koju je predvodio [[Hans Boeheim|Hans Behajm]] iz Niklashauzena, poznat i kao „Hans Frulaš“. To je eskaliralo u četiri krvave pobune, pod vođstvom Bundschuch („Seljačkog saveza“), između 1493. i 1517, a kulminiralo velikim ratom, koji je trajao od 1522. do 1525. i zahvatio četiri zemlje.<ref name="Federiči">[http://anarhisticka-biblioteka.net/library/silvia-federici-kaliban-i-vestica Silvija Federiči, Kaliban i veštica]</ref>
* [[Pugačovljev ustanak]] (1773 - 1775)
* [[Tajpinški ustanak]] (1851 - 1864)
 
== Povezano ==
* [[Revolucija]]
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
== V. također ==
* [[Revolucija]]
 
[[Kategorija:Seljački ustanci| ]]
[[Kategorija:Feudalizam]]
[[Kategorija:Ustanci]]
 
[[de:Bauernkrieg]]
[[en:Peasant revolt]]
[[eo:Kamparana ribelo]]
[[nl:Boerenopstand]]
[[pt:Revolta camponesa]]
[[sv:Bondeuppror]]
[[zh:农民起义]]