Buster Keaton – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m fixing dead links
Red 21:
 
== Biografija ==
Keaton je odrastao u porodici [[vodvilj]]skih zabavljača, a s roditeljima je počeo nastupati u dobi od 3 godine, razvivši s vremenom kako akrobatske vještine, tako i sposobnost da stalno drži svoje "kameno lice". Godine 1916. ga je očev alkoholizam natjerao da napusti porodičnu trupu i okuša sreću kao samostalni zabavljač. Ispočetka skeptičan prema novom mediju filma, Keaton je godine [[1917]]. na nagovor svog prijatelja [[Roscoe Arbuckle|Roscoea Arbucklea]] pristao nabaviti i proučiti filmsku kameru, a potom potražiti posao u filmskim studijima.
 
Keaton je u Hollywoodu brzo napredovao od statista do glavne zvijezde, a potom i režisera kratkometražnih komedija. Od njih je prešao na dugometražne koje se smatraju jednim od najboljih u eri [[nijemi film|nijemog filma]], a znameniti ''[[General (1927 film)|General]]'' jednim od najvažnijih i najboljih filmova u historiji kinematografije.
 
Dolazak [[zvučni film|zvučnog filma]] je pogodio Keatona koji zbog ospjednusti Hollywooda novim medijem nije bio u stanju koristiti svoj najbolji talent. Dodatne probleme je izazvao raspad braka s [[Natalie Talmadge]] koji ga je financijski upropastio, a zatim i vlastiti alkoholizam zbog koga je 1930-ih kraće vrijeme boravio u sanatoriju. Tamo se oženio za bolničarkubolničarkom Mae Scriven, a; kojitaj je brak također završio financijski katastrofalnim razvodom.
 
Tek kada se 1940. oženio za Eleanor Morris, uspio je pobijediti alkoholizam i karijera mu se oporavila te je počeo dobivati karakterne uloge. 1950-ih je počeo nastupati na televiziji, a tada su se i nove generacije počele zanimati za njegov rad, te je priznat kao veliki umjetnik. Homage je predstavljala i ''[[Once Upon A Time (The Twilight Zone)|Once Upon A Time]]'', epizoda SF-serije ''[[The Twilight Zone|Zona sumraka]]'', gdje je tumačio vremenskog putnika iz 1890. godine bačenog u 1960. godinu, a koja je djelomično snimljena u tehnici nijemog filma.
 
Keatonov posljednji nastup bio je u filmskom mjuziklu ''[[A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (film)|A Funny Thing Happened on the Way to the Forum]]'' gdje je usprkos dobi od 70 godina, i usprkosčinjenici toga štoda je umirao od raka, uspješno izvodio složene kaskaderske scene.
 
== Izvori ==