Martin Brod – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 20:
== Geografija ==
Na nekoliko kilometra istočno od granice sa [[Hrvatska|Hrvatskom]], ili na 20-om kilometru od Drvara, ili na putu od Bihaća prema Kulen Vakufu pa joč 10 km, gde se [[Unac]] uliva u [[Una|Unu]], nalaze se neponovljive i vjekovima nedirnute prirodne ljepote, naseobina i vodopad Martin Brod. Ovaj vodopad ima sedrenu barijeru visoku 54 m, a preko nje se prelijeva prosječno 63 m3/s vode. Rekonstruisani su prilazni mostovi i vidikovac na slapovima. Rekonstrukcija je urađena u okviru projekta prekogranične saradnje "Una – izvor života", koji je finansira Europska unija (EU). Time su slapovi u Martin Brodu, kao jedinstvena prirodna atrakcija, prilagođeni za sigurniji prihvat posjetilaca i potpuniji doživljaj cjelokupnog ambijenta ove veličanstvene lokacije.
 
== Istorija ==
Manastir Rmanj je važno duhovno središte sjeverne tromeđe BiH, Like i Dalmacije. Narodna tradicija pripisuje njegovo podizanje Katarini Branković, kćerki srpskog despota Đurđa Brankovića.
 
Prvi pouzdani podaci o manastiru Rmanj datiraju iz 1498. godine. Manastir je bio rušen od strane Turaka 1638. i 1661. i 1785. godine. Rmanj su 1944. bombardovali i srušili njemački avioni. Manastirski hram je obnovljen 1974.
 
== Stanovništvo ==