Bužim – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 11:
}}
'''Bužim''' je [[grad|manje naseljeno mjesto]] i središte općine na krajnjem sjeverozapadu [[Bosna i Hercegovina|Bosne i Hercegovine]]. Granici sa općinama [[Bosanska Krupa]] (na istoku), [[Cazin]] (na jugu), [[Velika Kladuša]] (na zapadu i sjeveru), te sa Republikom [[Hrvatska|Hrvatskom]] (na sjeveroistoku). Područje općine je uglavnom brdovito.
Općina Bužim zauzima površinu od 129 km2 i u njoj živi 20.000 stanovnika. Gustina naseljenosti iznosi oko 150 stanovnika na 1 km2, stošto je po ovom kriteriju svrstava u sami vrh Države Bosne Hercegovine (BiH je prema popisu iz 1991. godine imala gustinu naseljenosti 80,5 stanovnika na 1 km2). DanasnjeDanašnje podrucjepodručje općine čini 14 mjesnih zajednica: Bužim, administrativno, privredno, kulturno-obrazovno i urbano središte sa Mješovitom srednjom skolomškolom «Hasan Musić-Musa» i osmogodisnjomosmogodišnjom skolom «12.septembar», Konjodor sa osmogodišnjom skolomškolom «Suljo Mirvić», CavaČava sa osmogodisnjomosmogodišnjom skolomškolom «Mirsad Salkić-Džaja», Varoška Rijeka sa osmogodišnjom školom «Lotos i ljiljan», te mjesne zajednice Vrhovska, Lubarda, Elkasova Rijeka, Zaradostovo, BučevciBućevci, Mrazovac, Radoč i Brigovi sa četverorazrednim osnovnim školama, a mjesne zajednice Bag i Jusufovića Most su bez osnovne škole.
 
== Geografija ==
Red 60:
== Turizam ==
[[Datoteka:starigrad.jpg|thumb|desno|Stari grad]]
Turizam u Bužimu je veoma raznolik. Iako nemaju rijeku, Bužimljani su ponosni na izvor ljekovite vode - Svetinja. Izvor se nalazi 12 km istočno od Bužima, nadomak starog grada CavnikaČavnika. Voda pocinjepočinje da teče u određeno vrijeme svake godine oko podne, obicnoobično 6. maja, te se ta ista voda zahvata sa tog izvora i nakon 24 sata upotrebljava za liječenje vida. Ako odlučite da vikend provedete na Ibret izvoru - Svetinja, tom najčudnijem prirodnom fenomenu u našoj domovini, u okruzenjuokruženju autentičnog prirodnog ambijenta, doživjet ćete nešto sasvim novo, a vaš aktivni odmor bicebiće potpun. Od svega ovog Bužimljani su izgradili kult autentične bosanske duhovnosti koja izražavanje u svojoj kuturikulturi stalno dovodi u harmonični sklad sa prirodom.
 
Općina Bužim je jedna od osam općina Unsko Sanskog Kantona i nalazi se na sjeverozapadnom dijelu sjeverno-zapadnog dijela teritorije Unsko sanskog kantona.
Zauzima površinu od 130,24 km. Graniči se sa općinom Cazin, Bosanska Krupa, Velika Kladuša i Dvor u susjednoj R Hrvatskoj.
Broj stanovnika u općini procjenjuje se na 18.251 stanovnikstanovnika.
Područje općine najvećim dijelom je na nadmorskoj visini 200 do 300 m, sem sjeverozapadnog dijela dominantnim vrhom Radoč 629 m/n.v. i 603 m/n.v. Ćorkovača.
Što se tiče rijeka i jezera općina Bužim s okolinom bogata je površinskim i podzemnim vodama, isto je oslovljeno geološkim sastavom zemljišta i klimatskim faktorima.
Red 146:
Turizam kao privredna odnosno uslužna grana u sadašnjem trenutku zastupljena je kroz oblike ugostiteljskih usluga ( kafane, diskoteke, restorani, cafe barovi) te u vidu takmičarskog duha sportskog ribolova, lovstva, bazen za plivanje, kao i niz drugih kulturno- umjetničkih aktivnosti.
==Znamenite ličnosti ==
* [[Ban Josip Jelačić Bužimski]], (1801 - 1859) bio austrijski general i hrvatski ban
 
{{Administrativna podjela Bosne i Hercegovine}}