Radio – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 21:
 
* [[Edvin Armstrong]] je pronašao radio sa frekventnom modulacijom, pa je sada signal bio otporniji na interferenciju sa električnom opremom i atmosferske uticaje.
 
 
== Elektromagnetni spektar ==
'''Elektromagnetni spektar''' i dijagram prenosa. Radio talasi su oblik elektromagnetnog zračenja, koji se stvaraju kada bilo naelektrisani objekat (u radio prenosu elektron) ubrza sa frekvencijom koja leži u radijskom frekventnom opsegu (RF) elektromagnetnog spektra. U radiju ovo ubrzavanje izaziva naizmenična struja u anteni. Radio talasi zauzimaju opseg od nekoliko desetina Hz do 300 GHz, iako komercijalno važne primene koriste mali deo ovog spektra.
 
'''Elektromagnetni spektar''' i dijagram prenosa.Radio talasi su oblik elektromagnetnog zračenja, koji se stvaraju kada bilo naelektrisani objekat (u radio prenosu elektron) ubrza sa frekvencijom koja leži u radijskom frekventnom opsegu (RF) elektromagnetnog spektra. U radiju ovo ubrzavanje izaziva naizmenična struja u anteni. Radio talasi zauzimaju opseg od nekoliko desetina Hz do 300 GHz, iako komercijalno važne primene koriste mali deo ovog spektra.
 
* ELF: 3 Hz - 30 Hz
Linija 42 ⟶ 40:
Ostale vrste elektromagnetnog zračenja, sa frekvencijama iznad RF opsega, su mikrotalasi, infracrveno zračenje, vidljiva svetlost, ultraljubičasto zračenje, iks-zraci i gama zračenje. Pošto je energija pojedinačnog fotona u RF opsegu premala da ukloni elektron iz atoma, radio talasi se klasifikuju kao nejonizuće zračenje.
 
== Povezano ==
 
== Vidi još ==
 
* [[Radio-amaterizam]]
* [[Vojni radio sistemi]]
Linija 62 ⟶ 58:
 
[[Kategorija:Radio| ]]
[[Kategorija:Radio spektar]]
[[Kategorija:Zvuk]]
[[Kategorija:Radio spektarMediji]]