Razlike između izmjena na stranici "Alojzije Stepinac"

Obrisana 2 bajta ,  prije 5 godina
ma gde je ta rijeka Pijava
(ma gde je ta rijeka Pijava)
Alojzije Stepinac je rođen [[8. maj]]a [[1898]]. godine u [[Krašić]]u, blizu Zagreba, u veoma imućnoj seljačkoj porodici. Njegov otac Josip imao je dvanaestoro dece i to četvoro iz prvog i osmoro iz drugog braka. Alojzije je osnovnu školu završio u rodnom mestu, gimnaziju u Zagrebu. Kad je završio šesti razred gimnazije, stupio je u nadbiskupijski licej s ozbiljnom namerom da se posveti svešteničkom zvanju.
 
Vrlo brzo je pozvan u vojsku 1916. godine. U skraćenom roku je mogao položiti osmi razred i maturu, pa je zatim otputovao u Rijeku u svešteničku školu. Ubrzo se, kao novopečeni oficir našao na italijanskom frontu, ali njegova vojnička karijera ubrzo je privedena kraju ranjavanjem u borbama na [[Soča|Soči]] i [[PijavaPiave|PijaviPiavi]].
 
Mnogi Stepinčevi biografi pominju njegovu oficirsku razboritost i hrabrost, međutim, ne postoje materijalni dokazi za takve tvrdnje. Tokom Prvog svetskog rata, njegovi roditelji nisu imali nikakvih vesti o njemu. U Krašić je stigla vest da im je sin poginuo negde u Srbiji i poslate su im njegove stvari. Stepinac je zapravo bio zarobljen i odveden u italijansko zarobljeništvo. Odatle je uspeo da pobegne i da se priključi srpskoj vojsci kao dobrovoljac na [[Solunski front|Solunskom frontu]], gde je ostao do proleća 1919. godine, kada je demobilisan u činu podrškučnika. Iste godine Stepinac se upisao na Agronomski fakultet u Zagrebu. Tokom studija učlanio se u akademsko katoličko društvo [[Domagoj]]. Na studijama je ostao svega godinu dana nakon čega se vratio na imanje svog oca gde je nekoliko narednih godina radio. Stepinac je tu upoznao i svoju veliku ljubav, učiteljicu Mariju Horvat, koju je na kraju zaprosio, međutim, iako je isprva prihvatila bračnu ponudu, Marija Horvat se kasnije predomislila i vratila mu verenički prsten.
Anonimni korisnik