Vincent van Gogh – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 19:
 
Sedam je godina proživio kao namještenik u [[Hag|Haagu]], a zatim je poslan u podružnicu Goupila u [[London]] ([[1873]]-[[1876|76]]). U toj je trgovini slika dobio ne samo uvid u slikarstvo, već se i sam zainteresirao za slikanje te nastojao postati slikar. Prvi Van Goghovi crteži nastaju pod utjecajem idealista [[Jean-François Millet|Milleta]] u [[Belgija|Belgiji]]. [[1881]]. upoznaje se sa slikarom [[Anton Mauve|Mauveom]], a taj ga poznati slikar bodri, upućuje i prvi mu daje savjete kako bi trebao postupiti likovnim rješavanjima.
Nakon kratkog boravka u Haagu odlazi u Brabant. U njegovom se likovnom izrazu tada počinje sve više i sve jasnije stavljati značajna crta humanitarne zanesenosti. Gogh se strastveno obraća prikazivanju života seljaka i radnika, koji se pate i muče na svojoj zemlji, da bi joj u svojoj bijedi istrgli nasušni hljeb. U tometon nkk k k k kn kj kijme razdoblju radi tamne male [[slika|slike]], gotovo sve u crnom. Te su slike blijede, izražajne, a uz to brutalne do [[karikatura|karikature]]. Svi su ti likovi sumorni, i oni nacrtani i oni naslikani. Slikala ih je i crtala svijest osjetljive ćudi, koja je u životu od rana osjećala izolaciju i tjeskobu i redom proživljavala krize. Usred svih tih kriza i protuslovlja odlučuje se Gogh uporno i upravo strastveno za [[slikarstvo]].
Van Gogh čitavo vrijeme strastveno crta kao fanatični autodidakt koji istovremeno i traži i prima savjete sa svih strana. Štoviše, tri mjeseca boravi na akademiji u [[Antwerpen]]u, da bi nadoknadio svoje nedostatke u crtanju. No njegova ga je nemirna priroda tjerala u [[Pariz]], kamo ga je zvao brat Théo. Početkom [[1886]]. dolazi u Pariz i postaje đak [[Fernand Cormon|Cormonov]], te u ove četiri godine do smrti Van Gogh doživljuje svoju veliku evoluciju. Već [[1887]]. njegova se paleta radikalno mijenja: prema prijašnjem sumornom načinu čini se ta promjena kao regeneracija. Očituju se značajke arabeske u svježim otvorenim [[boja]]ma, forma postaje dekorativna uz potcrtani [[grafizam]]. Van Gogh traži sintezu u pojednostavljenju. Novi se način Van Goghov ispoljava sve jače i snažnije: isključuju se sjene i svaka modelacija. On primjenjuje čistu otvorenu skalu boja, a oblike konturira tamnom bojom.
[[1888]]. izbacuje gotovo sliku za slikom. Uz to su se njegove boje pod [[sredozemno more|mediteranskim]] nebom zažarile, zasjale i zablistale kao da je u njima iskričavo svjetlo samoga Sunca. Van Gogh slikao je i samo Sunce u punom žaru.