Razlike između izmjena na stranici "Šćepan Mijušković"

Dodano 208 bajtova ,  prije 6 godina
Autopsija je dokazala da je imao smrvljena rebra, te da su mu, tokom torture, žandarmi na živo vadili [[bubreg]]e. Oficiri Kalabić i Grbić bili su na kasnijem suđenju oslobođeni odgovornosti i za "kaznu" premiješteni izvan Crne Gore.
 
Na fejsbuk grupama porodice Mijušković i Šćepan Mijušković, je od rodbine Sćepana Mijuškovića postavljena originalna posmrtovnica. U njoj između ostaloga piše: „Zlikovci, koji su poslati da "posrbljavaju" Crnogorce nijesu Srbi no dahije..." Na hrvatskoj wikipediji je postavljena drugačija, falsifikovana posmrtovnica, sa plavim okvirom i obrisanim navodnicima kod riječi "posrbljavaju" da rečeno dobije novidrugačiji smisao. Cilj falsifikatora je bio da prikaže rodbinu Mijuškovića kao da nisu Srbi i da se protive tome što nova vlast tobože posrbljuje Crnunesrpske GoruCrnogorce. U originalu, duh rečenoga je sasvim drugačijidrukčiji. Mijuškovići, kao crnogorski Srbi, ne žele novu srbijansku vlast (kao pristalice domaće dinastije Petrovića) i ironično konstatuju da su ovi došli da "posrbljavaju" Srbe u Crnoj Gori. Da oni nisu smatrali Crnogorce Srbima, kao što falsifikatori nastoje prikazati, u posmrtovnici ne bi bilo navodnika tj.drugačijeg značenja od rečenoga. Ogorčeni na njih, konstatuju da to i nisu Srbi nego dahije. Brisanjem navodnika, tj. falsifikovanjem smrtovnce, tvorci novijeg nesrpskog crnogorskog identiteta žele prikazai istoriju drugačijom nego što je bila. Rodbina je bila zatečena ovim falsifikatom i administrator stranice "Šćepan Mijušković" je napisao (2014.):
 
{{citat|Ja imam kod sebe crnu smrtovnicu o kojoj govorite. I ni na kraj pameti mi ne bi došlo da neko to može falsifikovati. Nevjerovatno!}}
238

izmjena