Šćepan Mijušković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 59:
Autopsija je dokazala da je imao smrvljena rebra, te da su mu, tokom torture, žandarmi na živo vadili [[bubreg]]e. Oficiri Kalabić i Grbić bili su na kasnijem suđenju oslobođeni odgovornosti i za "kaznu" premiješteni izvan Crne Gore.
 
Na fejsbuk grupama porodice Mijušković i Šćepan Mijušković, je od rodbine Sćepana Mijuškovića postavljena originalna posmrtovnica. U njoj između ostaloga piše: „Zlikovci, koji su poslati da "posrbljavaju" Crnogorce nijesu Srbi no dahije..." Na hrvatskoj wikipediji je postavljena drugačija, falsifikovana posmrtovnica, sa plavim okvirom i obrisanim navodnicima kod riječi "posrbljavaju" da rečeno dobije novi smisao. Cilj falsifikatora je bio da prikaže rodbinu Mijuškovića kao da nisu Srbi i da se protive tome što nova vlast tobože posrbljuje Crnu Goru. U originalu, duh rečenoga je sasvim drugačiji. Mijuškovići, kao Srbi, ne žele novu vlast i ironično konstatuju da su ovi došli da "posrbljavaju" Srbe u Crnoj Gori. Ogorčeni na njih, konstatuju da to i nisu Srbi nego dahije. Brisanjem navodnika, tj. falsifikovanjem smrtovnce, tvorci novijeg nesrpskog crnogorskog identiteta žele prikazai istoriju drugačijom nego što je bila. Rodbina je bila zatečena ovim falsifikatom i administrator stranice "Šćepan Mijušković" je napisao (2014.): "

{{citat|Ja imam kod sebe crnu smrtovnicu o kojoj govorite. I ni na kraj pameti mi ne bi došlo da neko to moze falsifikovati. Nevjerovatno!"}}
 
==Reagovanja==