Ugao – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 63:
 
== Merenje ugla ==
Mere ugla je veličina otklona između krakova ugla. Radi merenja ugla se koristi krug čiji je centar u temenu ugla. Obzirom da je obim kruga srazmeran poluprečniku to je i mera ugla nezavisna od veličine poluprečnika. Posledica činjenice da je veličina ugla odnos dve dužine je da je jedinica veličine ugla bezdimenziona.
* Broj koji se dobije kao količnik dužine luka kružnice i poluprečnika se naziva '''radijan'''. U međunarodnom sistemu mera '''radijan''' je izvedena jedinica. Iako je bezdimenziona, oznaka postoji i piše se '''rad'''.
* '''Stepen''' je mera ugla kod koga je pun krug 360 stepeni, a sledstveno tome opruženi ugao je 180 stepeni, a prav ugao je 90 stepeni. Oznaka za stepen je mali kružić nadpisan kod veličine, recimo za pun krug 360°. Za preciznija merenja se koristi deo stepena, naziva se ''minut'' i on iznosi 1/60 od stepena. Oznaka za minut je apostrof znak, recimo za 1 stepen je 60'. Postoji još manja mera, ''sekunda''. Sekunda je 1/60 od minuta, odnosno 1/3600 od stepena. Oznaka za sekundu je dvostruki apostrof, odnosno 1 minut je 60".