Translajtanija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
m link
Red 61:
Politikom ''Translajtanije'' dominirala je Liberalna partija, prvi premijer 1867. bio je [[Gyula Andrássy]]. On je bio pristalica Austro-ugarske nagodbe i vjerni sljedbenik politike laissez-faire. I pored izvjesnih pozitivnih stvari, triput se povećao izvoz, izgrađeno je dosta željezničkih pruga i cesta, politika njegove vlade je u cjelini bila loša, jer se suviše oslanjala na vanjske kredite. Odmah nakon Nagodbe silno se namnožila birokracija, pa porezni prihodi više nisu mogli pokrivati rashode vlade, pa je naglo narastao državni dug. Nakon ekonomske krize sredinom [[1870-e|1870e]], vlada Gyule Andrássyja morala se povući, nakon optužbi za loše upravljanje i brojne skandale.
 
Nakon Gyule Andrássyja dominirala je Liberalna partija, koja je isturila Kalmana Tiszu za premijera. On je 1875, preuzeo vlast , cilj njegove administracije je bio kontrolirati korupciju, koja je procvjetala zahvaljujući potpuno nedemokratskom izbornom sistemu ([[imovinski cenzus]], stečena prava) i manipulacije od žalosno nereprezentativnima izbornog sustava. Osim toga, Tise vlada morala izdržati obje nezadovoljni nacionalnosti i Mađari koji su mislili Tisa previše pokoran Austrijanaca. Liberali tvrdio da dualizma poboljšana Mađarske ekonomski položaj i poboljšane svoj ​​utjecaj u europskoj politici.
 
Tisina vlada podigla je poreze, i uspjela uravnotežiti budžet, i dovršila nekoliko velikih infrastrukturnih projekata. Trgovina i industrija su procvjetale. Ali to nije dugo trajalo jer su između1880e i 1890e pale cijene poljoprivrednih proizvoda.