Razlike između izmjena na stranici "Kalendarska era"

Dodano 26 bajtova ,  prije 8 godina
→‎Stari Rim: AUC automat
(→‎Stari Rim: AUC automat)
*'''Od osnivanja Rima'''. Jedan retko korišćeni metod datiranja bilo je da se navede godina ''anno urbis conditae'' ([[latinski jezik|latinski]]: "u godini osnovanog grada [Rima]", skraćeno AUC). Često se neispravno daje da AUC znači ''[[ab urbe condita]]'', što je naslov [[Livije]]ve istorije Rima. Rimski istoričari su koristili nekoliko epoha, njihove današnje kolege uglavnom usvajaju [[Marko Terencije Varon|Varon]]ovu epohu, nama poznatu kao 753. godinu pne..
 
:Ovaj sistem je uveo Marko Terencije Varon u 1. veku pne.. Prvi dan njene godine bio je Dan Osnivača ([[21.4.|21. april/travnja]]), mada većina modernih istoričara pretpostavlja da je koincidirala sa modernom istorijskom godinom (1. januar - 31. decembar). U [[rimski kalendar|prvobitnom rimskom]] i [[julijanski kalendar|julijanskom kalendaru]] je retko korišćena — dominiralo je imenovanje dvojice konzula koja su bila na položaju u konkretnoj godini. Godina {{CURRENTYEAR}} n.e. je AUC 2762{{#expr: {{CURRENTYEAR}}+753}} (godina n.e. + 753, odn. 754 - godina pne.).
 
:Iberijski istoričar [[Orozije]] je oko 400. n.e. koristio AUC eru. Papa [[Bonifacije IV]] (oko 600.) mogao je biti prvi koji je koristio AUC i ''Anno Domini'' (novu) eru; zabeležio je 607. godinu kao AUC 1360.
33.714

izmjena