Razlike između izmjena na stranici "Kalendarska era"

Dodana 22 bajta ,  prije 8 godina
(→‎Praktične: Julijanski dan kako treba + stil)
*'''Konzularno datiranje'''. Stari i uobičajeni običaj bilo je rimsko "[[konzul]]arno" datiranje. Ovo je podrazumevalo imenovanje obojice ''consules ordinarii'' koji su preuzimali taj položaj 1. januara/siječnja građanske godine. Ponekad se dešavalo da jedan ili obojica konzula ne budu imenovani do novembra ili decembra prethodne godine, a vest o imenovanju bi možda stigla tek nekoliko meseci od početka godine u sve delove [[Rimsko carstvo|Rimskog carstva]], pa ponekad nalazimo natpise gde je godina definisana kao "posle konzulata" prethodnog para konzula, što se naziva post-konzularno datiranje. Upotreba konzularnog datiranja je okončana 541. godine, kada je [[Justinijan I]] prestao sa imenovanjem konzula. Praktično je uvedeno datiranje po vladavinama careva.
 
*'''Od osnivanja Rima'''. Jedan retko korišćeni metod datiranja bilo je da se navede godina ''anno urbis conditae'' ([[latinski jezik|latinski]]: "u godini osnovanog grada [Rima]", skraćeno AUC). Često se neispravno daje da AUC znači ''[[ab urbe condita]]'', što je naslov [[Livije]]ve istorije Rima. Rimski istoričari su koristili nekoliko epoha, njihove današnje kolege uglavnom usvajaju [[Marko Terencije Varon|Varon]]ovu epohu, nama poznatu kao 753. godinu pne..
 
:Ovaj sistem je uveo Marko Terencije Varon u 1. veku pne.. Prvi dan njene godine bio je Dan Osnivača ([[21.4.|21. april/travnja]]), mada većina modernih istoričara pretpostavlja da je koincidirala sa modernom istorijskom godinom (1. januar - 31. decembar). U [[rimski kalendar|prvobitnom rimskom]] i [[julijanski kalendar|julijanskom kalendaru]] je retko korišćena — dominiralo je imenovanje dvojice konzula koja su bila na položaju u konkretnoj godini. Godina {{CURRENTYEAR}} n.e. je AUC 2762 (godina n.e. + 753, odn. 754 - godina pne.).