M22 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina (razgovor | doprinos)
Nova stranica: '''M22 Skakavac''' je bio američki tenk tijekom drugog svjetskog rata === Nastanak i korištenje === Osnovna ideja za nastanak ovog oklopnog vozila je bila o...
(nema razlike)

Verzija na datum 22 april 2007 u 01:50

M22 Skakavac je bio američki tenk tijekom drugog svjetskog rata

Nastanak i korištenje

Osnovna ideja za nastanak ovog oklopnog vozila je bila ona o potrebi za tenkom koji će biti dovoljno lagan za prevoženje u transportom avionu. Na kraju taj zadatak je bio samo djelomično ispunjen pošto za njegovo smještanje u najveći američki avion trebalo mu je skinut kupolu, koja bi se nakon spuštanja letjelice trebala postavljat natrag na mjesto.

Kako je poanta zračno-desantnih trupa prije svega brzina ta procedura je M22 Skakavac proglasila proizvodnom greškom. Iako je ovaj tenk bio prvi put razvijen još 1941 . godine on nije bio upotrebljen sve do 1945 . godine kada ga Britanci koriste za prelazak Rajne. Orginalno ime ovog tenka je bilo samo M22 dok su mu nadimak Skakavac darovali Englezi iz sasma razumljivog razloga.

Oprema

Isto što vrijedi i za M3/M5 Stuart vrijedi vrijedi i za ovaj tenk. S svojim topom od samo 37 mm on je bio nesposoban za borbu protiv ijednog neprijateljskog tenka. Slično vrijedi i za oklop koji s svojom debljinom od samo 25 mm može biti probijen od bilo kojeg protivničkog topa. Ti podaci postaju razlog zašto ovaj američki proizvod amerikanci nisu nikad upotrebljavali u borbi.

Proizvedeno je sveukupno 830 tenkova M22 Skakavac. Nakon drugog svjetskog rata nekoliko njegovih primjeraka je završilo u Egiptu.