Monografija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ka:მონოგრაფია
m dopunjeno sa sr.wiki
Red 1:
'''Monografija''' ({{jez-grč|μονοσ}} — "jedan" i γραφειν — "pisati") pisano je delo koje detaljno obrađuje jednu temu. Često je u pitanju [[nauka|naučni]] [[esej]] ili naučni [[traktat]], koji može biti objavljen kao [[knjiga]] ili članak u [[časopis]]u. To je po definiciji jedan dokument koji sam po sebi predstavlja kompletan tekst. Monografija je obično delo jednog autora, ali to nije uvek slučaj. Izlaganje u monografiji je na višem nivou od [[udžbenik]]a.
'''Monografija''' ([[grčki|grč.]]), djelo u kojem se obrađuje ili prikazuje jedan problem ili jedna ličnost.
 
== Nauka ==
Među naučnicima je uobičajena praksa da se svaki dovoljno obiman rad koji istražuje određenu temu objavi kao monografska publikacija. Ona sadrži detaljan opis [[metodologija|metodologije]] datog [[istraživanje|istraživanja]], predstavljanje rezultata istraživanja i njihovo tumačenje.
 
== Bibliotekarstvo ==
[[Bibliotekarstvo|Bibliotekari]] pod monografijom podrazumevaju svaku neserijsku publikaciju koja je završena u jednom tomu ili u konačnom broju tomova. Po tome se ona razlikuje od serijskih publikacija, kao što su [[magazin]], [[časopis]] ili [[novine]].<ref>Prytherch, Raymond John, ''Harrod's librarians' glossary and reference book : a directory of over 10,200 terms, organizations, projects and acronyms in the areas of information management, library science, publishing and archive management'', 10th edn (Aldershot, Hants, England ; Burlington, VT: Ashgate, 2005), p. 462.</ref>
 
== Izvori ==
{{reflist}}
 
[[Kategorija:Knjige]]
[[Kategorija:Znanost]]
[[Kategorija:Izdavaštvo]]
[[Kategorija:Grecizmi]]
 
[[ar:أفرودة]]