Wikipedija:Sistematska pristranost – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 10:
 
* Treći oblik sistematske pristranosti se javlja kada urednici, čak i kada se trude biti objektivni, sadržaj članaka nesvjesno ispunjavaju predrasudama smatrajući da je "opća uvriježenost" ili "ispravnost" određenih stavova isto što i njihova objektivnost; u mnogim slučajevima su ti stavovi posljedica uticaja okoline, obrazovanja, medija ili društva u cjelini, a u nekim se mogu javiti i kao svojevrsna [[antiestablišment]]ska reakcija na njih. Neki od bliskih primjera takve sistemske predrasude se može vidjeti kroz [[okcidentalizam]], [[eurocentrizam]], balkanocentrizam, "jugocentrizam", "serbocentrizam", "kroatocentrizam" i brojne druge oblike "centrizama" koji se, često bez stvarne namjere, pojavljuju u sadržajima članaka. Jedan od primjera bi bila rečenica "14. 2. slavimo Dan zaljubljenih" koja sugerira da je slavljenje Dana zaljubljenih na taj dan "ispravno"; drugi primjer može biti "XY je grad u Okrugu YZ" pri čemu se jednostavno zaboravi o okrugu koje suverene države je riječ. Pravne teme će, pak, biti tretirane daleko češće sa stajališta evropskog kontinentalnog nego anglosaksonskog običajnog prava; religijske teme će biti obrađivane sa stajališta [[abrahamske religija|abrahamskih religija]] pri čemu će katoličanstvo i pravoslavlje imati prednost pred protestantizmom, a sunitsko viđenje islama prednost pred šijitskim. Snažan uticaj [[SAD|američke]] popularne kulture na ostatak svijeta, kao i dominacija [[engleski|engleskog]] kao najrasprostranjenijeg i najčešće korištenog od svih ne-maternjih jezika, pak, sa sobom povlači daleko veću izloženost američkom pogledu na svijetu i daleko veći poticaj za bavljenje američkim temama nauštrb nekih drugih, odnosno korištenje [[Engleska Wikipedia|wikipedije na engleskom jeziku]] kao izvora i multipliciranje njenih problema sa [[:en:Wikipedia:Systemic bias|sistemskom pristranošću]].
 
== Kako se boriti protiv sistemske pristranosti ==
 
* U člancima treba izbjegavati izraze "mi" ili "naš", odnosno valja uvijek uzeti u obzir da je Wikipedija namijenjena *svim* čitateljima, uključujući i one kojima srpskohrvatski nije maternji, odnosno koji nemaju nikakve neposredne veze sa srpskohrvatskim govornim područjem.
* Nikada se ne smije pretpostaviti da će značenje nekog izraza - koje je "opće razumljivo" u nekoj zemlji ili široj zajednici - biti shvaćeno izvan nje. Na primjer, izraz "Domovinski rat" ima sasvim drukčije značenje u Hrvatskoj nego u Rusiji. Nadalje, treba izbjegavati sve izraze koji se mogu protumačiti kao [[šibolet]].
* Ako se, pak, koriste izrazi kao "domaći" ili "inostranstvo", uvijek mu se mora dati kontekst ili, kada je to moguće, koristiti navodnike.
* Kada se opisuje neka općenita tema, njen prikaz kroz "domaće" primjere nikada ne smije biti glavni dio teksta. Npr. državna uprava u Srbiji može biti ili predmet zasebnog članka [[Državna uprava u Srbiji]] ili zasebne i pod tim imenom označene sekcije članka [[Državna uprava]]; nikada ne smije biti *jedini* sadržaj članka, odnosno opisu državne uprave u Srbiji mora prethoditi uvod koji daje definiciju što državna uprava znači općenito, odnosno što se pod time može podrazumijevati u svakoj zemlji svijeta.
 
==Izvori==