Čistka liberala u Srbiji – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
m re-categorisation per CFD using AWB
Red 1:
[[Datoteka:Marko Nikezic.jpg|minijatura|[[Marko Nikezić]], smenjeni predsednik CK [[Savez komunista Srbije|SK Srbije]].]]
'''Čistka "liberala" u Srbiji''' je kolokvijalni naziv za prinudnu smenu srpskog [[SKJ|partijskog rukovodstva]] usled [[Tito]]vog pritiska [[1972]]. godine.
 
Tada su pod optužbom za „[[liberalizam]]“ nasilno smenjeni [[Marko Nikezić]], [[Latinka Perović]], [[Bora Pavlović]], [[Mirko Tepavac]], a iz solidarnosti sa njima povukao se i [[Koča Popović]]. Zbog politike koju je vodilo tadašnje [[Savez komunista Srbije|partijsko rukovodstvo Srbije]], oni su etiketirani "liberalima" i bili su izloženi žestokoj kampanji kao antititoisti, sovjetofobi, i slično.
 
== Sled događaja ==
Red 8:
Hrvatski [[MASPOK]] je ugušen krajem [[1971]]. nakon 21. sjednice Predsjedništva Saveza komunista Jugoslavije. Bilo je to vreme kad su ojačale tendencije nacionalne državnosti republika i postojao je strah od slabljenja državnog centralizma. Liberali su sumnjičeni i da su pomirljivi prema kritici federalnog centralizma i zahtevima za slabljenje kom-partijskog monopola. Prigovarano im je i što ne žele da osude hrvatski maspok.<ref name="novossti"/>
 
[[18. 10.]] [[1972]]. je u medijima objavljeno "pismo" Tita i [[SKJ]] - poziv na borbeniju partiju, "demokratski centralizam" i veći nadzor SKJ nad društvom. Narednih dana dolazi do sastanka jugoslovenskog predsednika Tita i srbijanskih rukovodilaca.
 
[[26. oktobar|26. oktobra]] [[1972]]. godine podneli su ostavke visoki funkcioneri CK [[Savez komunista Srbije|SK Srbije]]:
Red 45:
[[Kategorija:Istorija Srbije]]
[[Kategorija:Historija Jugoslavije]]
[[Kategorija:SFRJSocijalistička Federativna Republika Jugoslavija]]
[[Kategorija:Čistke]]