Bioskop – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 3:
izum braće Skladanowsky - bio je aparat za projekciju. Radio je sa 2 film-trake od 54-mm (Duplex prinzip). Tom tehnikom moglo se pokazati samo 20 slika.
Prve predstave bile su 1895 u Berlinu u Lokalu "Feldschlösschen".
Bioskopske predstave su se u početku davale po [[kafana]]ma a prvi bioskopi su bili putujući.
 
15 Novembra 1906, Erich Salmon je otvorio u Lübecku "Film-teaterteatar" kojemu je dao ime "Bioscope".
 
'''Bioskop''' - po Lübeškom film-teatru "Bioscope" - ostaje kao naziv za posebnu vrstu [[teatra]] u kojima se prikazuju [[film]]ovi na velikom platnu.
 
'''Bioskop''' - po Lübeškom "Bioscope" - ostaje kao naziv za posebnu vrstu [[teatra]] u kojima se prikazuju [[film]]ovi na velikom platnu.
Bioskopske predstave su se u početku davale po [[kafana]]ma a prvi bioskopi su bili putujući.
 
Kinematografija -
Linija 23 ⟶ 24:
Uskoro, a pogotovu kada je otkriven [[tonski film]], grade se filmske dvorane.
 
U filmskim dvoranamasalama - bioskopima, pre filmova davali su se i "[[žurnali]]" - preteča [[TV dnevnik]]a. Vesti su naravno bile stare najmanje desetak dana.
 
Film je bio jeftina zabava, pa je poseta bioskopima bila velika. Bilo je "in" odvesti devojku u bioskop. Naročito u zadnje redove.
Linija 33 ⟶ 34:
Zatim su razvijene bioskopske dvorane gde su se pritiskom na dugme tresla sedišta (filmovi katastrofe).
 
Poslednja inovacija, japanski pronalazak, su dvoranesale u kojima se tokom predstave ubacuju različiti cvetni [[miris]]i.
 
Na bioskope je bila velika navala, pa se pojavilo i novo zanimanje '''"[[Tapkaroš]]"'''. Tapkaroši su kupovali karte u velikim količinama i onda neposredno pred projekciju prodavali po višim cenama. Imali i svoj kodeks, karta se nije smela prodati "po ceni" - ako je zanimanje bilo manje od očekivanog, karte su se cepale. [[Policija]] ih je, naravno, gonila.
Linija 39 ⟶ 40:
U pojedinim zemljama je bilo dozvoljeno [[pušenje]] za vreme predstava. Grickanje semenki od bundeve je takođe bilo vrlo popularno, ali ne i dozvoljeno. Prodavci semenki su bili obavezni deo miljea pred bioskopsku predstavu.
 
Mnoge dvoranesale su grejane klasičnim [[peć]]ima na drva (nije bilo centralnog grejanja). Za vreme predstave radnice u biskopu su posebnim [[pumpa]]ma rasprašivale u vazduh miris na bazi kolonjske vode, pošto je i ventilacija bila nedovoljna, a predstave su se davale jedna za drugom.
 
U prigradskim bioskopima su se skupljali lokalni momci, i smatralo se izuzetnom zabavom, glasno komentarisati film. Jedan od fazona je bio da neko počne da viče "ima li u dvoranisali doktora!!??" i kada bi se neki slučajni doktor javio, misleći da je nekom pozlilo, sledilo bi pitanje "Doktore, kako vam se sviđa film?!". Seksi scene su posebno komentarisane.
 
U nekim zemljama su popodnevne predstave (za [[penzioner]]e) bile jeftinije da bi se smanjio pritisak na večernje predstave.