Lizozom – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: si:ලයිසොසෝම
→‎Uloge: - razmaci tu i tamo
Red 34:
* odbrana od [[mikroorganizmi|mikroorganizama]];
* varenje dotrajalih ćelijskih delova;
* varenje čitave ćelije ([[autoliza]]) i dr.
 
Odbrana ćelija od [[mikroorganizam]]a ([[virus]]i u ćeliju ulaze [[endocitoza|pinocitozom]], a bakterije [[endocitoza|fagocitozom]]) koji se u lizozomima vare; zbog toga lizozoma ima puno u [[leukocit]]ima koji imaju sposobnost fagocitoze. [[Granularni leukocit]]i imaju veliku moć fagocitoze bakterija i njihovog varenja u lizozomima (lizozomi se u ovim leukocitima vide kao zrnca – granule). Kada dođe do povrede na nekom tkivu, ovi leukociti bivaju privučeni materijama koje se nalaze na povređenom mestu. Oni napuštaju [[krvni sud]], provlačeći se između ćelija krvnog suda zahvaljujući sposobnosti da menjaju oblik ([[ameboidno kretanje]]) i dolaze do mesta povrede. Leukociti, zatim, obuhvataju jednu po jednu bakteriju, a kada je fagocitoza intenzivna jedan leukocit može da zahvati i do dvadesetak bakterija. Obično posle ovako jake fagocitoze sam leukocit ugine, a ostaci povređenih ćelija, bakterija i leukocita označeni su kao [[gnoj]]. U nekim slučajevima leukociti ne mogu da ostvare svoju odbrambenu ulogu jer nemaju odgovarajuće enzime za razlaganje zida nekih bakterija (npr. [[bacil]]a [[lepra|lepre]] i [[tuberkuloza|tuberkuloze]]). Oni izvrše fagocitozu, ali ne mogu da razlože bakteriju.
 
'''Varenje dotrajalih, oštećenih ili nepotrebnih molekula ili delova ćelije''' u kojoj se lizozom nalazi procesom [[autofagija|autofagije]]. Tada se oko materijala koji treba da bude svaren obrazuje [[autofagozom]], koji se zatim spaja sa primarnim lizozomom. Delove koji su nastali ovim varenjem ćelija upotrebljava za nove sinteze. U slučaju drastičnog gladovanja ćelija je prinuđena da lizozomima razloži sopstvene delove koji nisu dotrajali.
 
Pri uzimanju [[fenobarbitol]]a povećava se količina [[glatki endoplazmatični retikulum|glatkog endoplazmatičnog retikuluma]] kod odrasle osobe. Ukoliko se prestane sa uzimanjem ovog leka, onda lizozomi u ćelijama [[jetra|jetre]] razgrade tada taj višak glatkog endoplazmatičnog retikuluma. Čitav proces traje oko 5 dana i za to vreme se količina enzima u lizozomima poveća oko 800%.
 
'''Autoliza''' sopstvene ćelije vrši se onda kada se membrana lizozoma razori ili postane propustljiva za enzime, koji dospevaju u [[citoplazma|citoplazmu]] i razlažu sopstvenu ćeliju. Promena propustljivosti membrane lizozoma i izlazak enzima u citoplazmu može da bude posledica raznih patoloških stanja ([[bolest]]i) ili normalnih uslova (kao što je npr. prilikom propadanja [[mlečna žlezda|mlečnih žlezda]] [[sisar]]a posle odbijanja mladunčadi od [[dojenje|dojenja]] ).
 
== Bolesti lizozoma ==