Razlike između izmjena na stranici "Papa"

Obrisana 29.974 bajta ,  prije 9 godina
Zamjena sadržaja stranice sa ''''PEDOFIL''''
m (r2.7.2) (robot Mijenja: eu:Aita santua)
(Zamjena sadržaja stranice sa ''''PEDOFIL'''')
'''PEDOFIL'''
[[Datoteka:BentoXVI-29-10052007.jpg|thumb|150px|Trenutni papa [[Benedikt XVI.]]]]
'''Papa''' ([[latinski jezik|lat.]] otac, tata) je naziv za čelnika [[Rimokatolička crkva|Rimokatoličke crkve]] (također: '''Sveti Otac'''), kao i službena oznaka oba [[Aleksandrija|aleksadrijska]] patrijarha (čelnika aleksandrijske [[Koptska crkva|Koptske crkve]] i [[Pravoslavna crkva|Grčko-pravoslavne crkve]]). Osim toga, još neke male crkvene zajednice katoličke crkve imaju na svom čelu papu.
 
Ovaj članak obrađuje pojam pape kao čelnika Rimsko-katoličke crkve i [[Sveta Stolica|Svete Stolice]], jurisdikcija crkvene ovlasti i čelnikom neovisne suverene države [[Vatikan]]a, najmanje države na svijetu.
 
Vrijeme koje papa provede na čelu naziva '''pontifikatom''', a njegov prijestol se naziva '''Apostolska Stolica''' (lat. ''Cathedra Petri''). Od [[1871]]. godine, Vatikanska palača se nalazi na [[Trg Sv. Petra|Trgu Sv. Petra]] pored [[Crkva Sv. Petra|Vatikanske bazilike]] , a papinska katedrala je [[Bazilika Sv. Ivana Lateranskog|bazilika Svetog Ivana na Lateranu]].
 
== Povijest ==
 
Sam se naziv papa izvorno rabio na Istoku i njime su se označavali [[biskup]]i, [[opat]]i i , čak i obični [[svećenik|svećenici]]. Do 3. stoljeća to je titula za biskupe, a od 5. stoljeća je počasni naziv rimskog crkvenog poglavara. Prema katoličkoj i tradicijama nekih drugih kršćanskih crkava, papa je nasljednik [[apostol]]a [[Sveti Petar|Petra]], koji je bio prvi [[rimski biskup]] i najvjerojatnije [[67]]. godine poginuo u atentatu u [[Rim]]u. Iako neki od kritičara to osporavaju, to se potvrđuje navodom iz [[Biblija|Biblije]] (Evanđelje po Mateju, 16:18-19), gdje u [[vulgata|vulgati]] stoji:
 
''Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo Ecclesiam meam et portae inferi non praevalebunt adversum eam.<br />Et tibi dabo claves regni coelorum.<br />Quodcumque ligaveris super terram, erit legatum et in coelis.<br />Et quodcumque solveris super terram, erit solutum et in coelis.''
 
Na [[hrvatski jezik|hrvatskom]] prijevodu:
 
''A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. .<br /> Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; .<br /> a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.''
 
U [[1.Klementovo pismo|Prvom]] pismu rimskog biskupa Klementa iz [[98]]. godine [[Korint]]u u kojem rimski biskup zahtijeva vraćanje odbjeglih [[svećenik|presbytera]] a u vezi sa ubojstvom Petra i Pavla u Rimu.
 
U povijesti Rimokatoličke crkve samo ime «''papa''» se pojavljuje na nadgrobnom spomeniku [[Marcelije|Marcelija]] (†[[304]].) a prvi se «''papom''» zvanično naziva rimski biskup [[Siricus]] ([[385]]. – [[399]].), dok sam naziv «''papa''» za sve rimske biskupe uvodi papa [[Grgur I.]] ([[590]]. – [[604]].). Osim što rimski biskupi nose naziv papa, u povijesti je poznato više titula rimskog biskupa. Pa tako, primjerice, papa Grgur I. se nazvao '''Servus servorum Dei''' (na hrvatskom - '''Sluga sluga Božjih'''). Danas se rabi i naziv '''Summus Pontifex''' (Vrhovni svećenik), što je nekoć bio naziv i za [[biskup]]e.
 
Do vremena pape Grgura I., rimski biskupi se označavaju titulom [[Pontifex Maximus]], koju je uveo papa [[Leon I.]] ([[440]]. – [[461]].), a čije ime potječe iz razdoblja rane [[Rimska Republika|Rimske Republike]]. Titulu Pontifexa Maximusa, vrhovnog svećenika, su nosili rimski carevi sve do vremena suosnivača jedinstvene Crkve cara [[Gratinije|Flavija Gratinija]] ([[375]].), koji se pod utjecajem [[Ambrozije Milanski|Ambrozija Milanskog]], tijekom [[Arijanski sukob|Arijanskog sukoba]], odbija nazvati Pontifexom Maximusom.
 
U [[Srednji vijek|srednjem vijeku]] bilo je situacija, gdje je postojala više papa istovremeno, jer je u isto vrijeme pored kononski izabranog pape postojao i [[antipapa]]. Razlog tome je bila podjela unutar samog [[Kardinalski zbor|Kardinalskog zbora]] i gdje su onda rimski carevi ili rimske vlastelinske obitelji sami odlučivali o papi. Istovremeno su postojala 2-3 , a ponekad čak i do 4 antipape.
 
Bilo je više papa koji su bili prognani iz Rima i umrli u izgnanstvu, gdje je najpoznatiji slučaj pape prognanog u [[Avignon]] u [[Francuska|Francuskoj]] od [[1305]]. do [[1377]]. godine.
 
Tijekom pontifikata 265 papa bilo je i nekih kurioziteta, pa je tako, primjerice, papa [[Silverij]] ([[536]]. – [[537]].) bio sin pape [[Ormisd]]a ([[514]]. – [[523]].), a dvojica rođene braće su naslijedili jedan drugog na Apostolskoj stolici. O nekim papama se vrlo malo ili uopće ništa ne zna - papa [[Urban I]]. ([[222]]. – [[230]].). Vrijeme pontifikata papa su također vrlo različiti. Najmanji pontifikat je imao Stjepan, koji je [[752]]. godine izabran za papu, ali je poslije tri dana umro i ne nalazi se na listi papa. Posljednji papa koji je kratko bio papa (samo 33 dana) je papa [[Ivan Pavao I]]., prethodnik [[Ivan Pavao II|Ivana Pavla II]]. Sveti Petar je bio papa 37 godina , a papa Ivan Pavao II. više od 26 godina.
 
Mjesto rimskog biskupa je bilo vrlo zahtjevna pozicija, o čemu govori i slučaj pape [[Formosus]]a ([[891]]. – [[896]].), koji je tijekom svojeg pontifikata stekao veliki broj neprijatelja, pa su nakon njegove smrti bili iskopani njegovi posmrtni ostaci i bilo mu je suđeno za brojne grijehe koje je počinio. Proglašen je krivim i odsječena su mu tri prsta i zakopan je u običan grob. Međutim, ubrzo je bio ponovno otkopan i bačen u rijeku [[Tibar]].
 
U povijesti pontifikata bilo je mnogo interesantnih ljudi. Tako je, primjerice papa [[Celestin V.]] ([[1294]].), krštenog imena Pietro del Morrone, bio pustinjak poznat po svojoj pomoći siromašnih. Bio je toliko skroman da je čak živio i u maloj špilji. Kardinali izbornici su bili toliko ganuti tom njegovom žrtvom da su ga dugo vremena nagovarali da prihvati poglavara, što je na kraju i prihvatio ali je samo na mjestu pape proživio 6 mjeseci. Za razliku od njega španjolac, papa [[Aleksandar VI.]], svjetovnog imena Rodirgo de Borgio je bio vinogradar i bogatun koji je kupio prijesto, a od Apostolske stolice napravio veliki unosan posao za sebe. Čak se nije odrekao ni seksa i imao je devetoro djece. Njapoznatija je njegova kćerka, [[Lucrecija Borgia]]. Po njegovoj smrti, tijelo je bilo danima nepokopano. Još jedan među poznatijim papama je bio i [[Leon X.]] ([[1513]]. – [[1521]].), koje je ekskomunicirao tijelo [[Martin Luther|Martina Luthera]], a poznat je i po riječima: «Bog je dao Svetu stolicu, stoga uživajmo u njoj!». Bio je izabran kao vrlo mlad za papu, u svojoj 37. godini, prijevarom – uvjerio je svojeg protukandidata da je bolestan i da neće dugo živjeti.
 
Jedan od kurioziteta u povijesti papa je i takozvano proročanstvo [[Sveti Malahije|Svetog Malahija]] gdje će posljednji papa nositi ime Petar II., a bit će 277. na listi papa.
 
== Zvanične titule ==
 
* Biskup Rima,
* Vikar Isusa Krista,
* Nasljednik prvaka apostola,
* Summus Pontifex, vrhovni poglavar cijele Crkve
* Zapadni patrijarh,
* Primas Italije,
* Nadbiskup i metropolit rimske crkvene pokrajine
* Suveren države Vatikan,
* Servus Servorum Dei (''Sluga sluga Božjih'')
 
== Papska obilježja i simboli ==
 
* Papska '''tijara''' ili ''Triregnum'' – stilizirana biskupska kapa, okrunjena sa tri krune. Posljednja trojica papa su odbila biti krunisana, već su na svečanoj inauguraciji (ustoličenju) nosili običnu biskupsku kapu. Krunu je prodao po savjetu saborskih otaca papa [[Pavao IV]]. i od tog novca izgradio naselje na periferiji Rima za beskućnike. Za razliku od [[kardinal]]a, papa nema kardinalski štap, već koristi palicu koja se završava Raspećem (potječe iz 13. stoljeća).
 
* '''Ključevi Carstva Nebeskog''' – oslika dva ukrštena ključa, zlatnog i srebrnog, spojenih crvenih konopcem (prema Mateju 16:19, Kristova izjava o Petrovom autoritetu:
''Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; .<br /> a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.''
 
Oslikava dvije nadležnosti Crkve, nad Zemljom i Nebom. Srebrni ključ oslikava i moć vezivanja i razvezivanja na Zemlji, a zlatni na Nebu.
 
* '''Papski prsten''' (''Ribarski prsten'') ([[latinski jezik|lat.]] ''anulus piscatoris'') – zlatni prsten sa slikom Svetog Petra u čamcu, koji baca mrežu, sa imenom pape koji ga nosi. Prsten se prvi put spominje [[1265]]. godine u pismu pape [[Klement IV|Klementa IV.]] svom nećaku, gdje se govori da su pape običavale ovjeravati javne obrasce s oko vrata okačenom papskom Bulom, a osobna pisma sa «…..žigom Ribara». Prsten na ruku novoizabranog pape stavlja, a po smrti i skida dekan Kardinalskog zbora koji se razbija čekićem, što označava i sam čin svršetka pontifikata pokojnog pape.
 
* '''Palij''' - je bijela vrpca koja se stavlja novoizabranom papi prilikom ustoličenja. Na njoj se nalaze dva crveno izvezena križa, a pokazuje težinu službe koju na sebe novoizabrani papa preuzima.
 
* '''Umbracullum''' – '''baldahin''', ( [[talijanski jezik|tal.]] = svod od tkanine ili platna nad prijestoljem, posteljom nosiljkom i sl., ''Rječnik Hrvatskog jezika'', [[Vladimir Anić|V. Anić]] ), ukrašen crvenim i zlatnim prugama. Prvi ga je rabio papa [[Aleksandar VI]]. Do tada ga je nosio čovjek koji je stajao iza pape i uvijek je bio označen grbom dekana Kardinalskog zbora i starim grbom papske države. Danas se to obilježje ne upotrebljava više ali još uvijek se nalazi unutar bazilike, desno od oltara.
 
* '''Papski grb''' – oslikava već objašnjene ključeve nad kojima se nalazi srebrna Tijara sa tri zlatne krune i crvenim trakama (infulama) koje vise sa zadnje strane Tijare i padaju preko ramena dok se nosi.
 
* '''Sedia gestatoria''' – nosiva papska stolica, nošena od dvanaset muškaraca u crvenim uniformama. Upotrebljavana je u procesiji nakon izbora novog pape. Novoizabrani papa je nošen u toj stolici od kapele [[Sikstinska kapela|Sikstine]] do crkve Svetog Petra, gdje se održavalo krunisanje novog pape. Ovu tradiciju je ukinuo papa Ivan Pavao II.
 
== Izbor novog pape ==
 
=== Izbori pape kroz povijest ===
 
Za razliku od svih ostalih papa, prvi papa Sveti Petar je bio izabran od samoga [[Isus Krist|Isusa Krista]] da predvodi crkvu. Prema nekim povjesničarima, Sveti Petar je bio i taj koji je utemeljio i kršćansko vijeće grada Rima u koji je ulazilo 24 svećenika i [[đakon]]a. To vijeće je izabrala i Petrovog nasljednika – [[Sveti Lino|Linusa]] ([[67]]. – [[79]].). Petar je završio kao žrtva [[Neron]]ovih progona kršćana 67. godine. U njegovu čast, nitko od papa se nije nazvao po Petru.
 
Prema nekim zapisima, prve su pape, sve do pape [[Bonifacije II|Bonifacija II]]. ([[530]]. – [[532]].), birali sami svoje nasljednike. U početku se nisu birale vođe čitave Crkve, već samo rimski biskup koji je bio biran samo iz redova svećenika i vjernika Rima. To je bio običaj sve dok rimski car [[Konstantin I]] nije priznao kršćanstvo kao glavnu religiju [[Rimsko Carstvo|Rimskog Carstva]]. Otada se i carevi počinju miješati u izbor pape. Najpoznatiji je slučaj izbor pape [[Bonifacije I|Bonifacija I]]. [[418]]. godine. Nakon raspada zapadnog Rimskog Carstva, najsnažniji vladar tog razdoblja je bio [[Teodor Ostrogot]] koji je utjecao na izbor pape. Nakon slabljenja moći Ostrogota, utjecaj u izboru pape je imao [[Carigrad]], gdje je vršena i ovjera izbornika i mogućih kandidata. Taj način izbora se održao sve do pape [[Benedikt II|Benedikta II]]. ([[684]]. – [[685]].), iako su i kasnije, u Srednjem vijeku, moćni vladari u mnogome utjecali na izbor ili čak postavljali pape. Tako je, primjerice, [[Karlo Veliki]] potvrdio papu [[Adrian I|Adriana I]]. ([[772]]. – [[795]].)
 
Papa [[Bonifacije III]]. ([[607]].) uvodi pravilo da se izbornici se smiju sastati za izbor novog pape tek poslije tri dana nakon pokopa starog pape. A na [[biskupski sinod|sinodu]] [[769]]. godine je izglasano da papa može biti samo svećenik ili đakon, a i ljudima izvan svećenstva je zabranjeno sudjelovanje u izboru. To pravilo je uzrokovalo veliko negodovanje pa je papa [[Nikola I]]. ([[857]]. – [[867]].) [[862]]. godine vratio prvo sudjelovanja na izboru rimskim vlastelinima.
 
U izboru pape, za najveću promjenu tog razdoblja zaslužan je papa [[Nikola II]]. ([[1058]]. – [[1061]].), koji je odredio da se prilikom izbora za papu prvo moraju kardinali odlučiti o mogući kandidatima. On je odlučio i da se izbori za novog papu mogu održati bilo gdje, ukoliko to nije bilo moguće u Rimu.
 
Na 10. ekumenskom sinodu [[1139]]. godine, cjelokupnim izborom za papu su ovlašteni kardinali, a tijekom pontifikata pape [[Aleksandar III|Aleksandra III]]. je odlučeno da se novi papa bira dvotrećinskom većinom. Zbog toga, što kardinali nisu mogli postići dvotrećinsku većinu, Crkva u 13. stoljeću je bila dvije godine i devet mjeseci bez pape. Kako se to više ne bi dogodilo, na sinodu u [[Lyon]]u je odlučeno da se izbornici moraju sresti nakon deset dana od smrti prethodnog pape i to u gradu gdje je ovaj umro. Osim toga odlučeno je da kardinali ne smiju imati vanjskog dodira tijekom izbora pape. Te odluke se smatraju i začetkom konklave, tj. prostor i zgrade određene za tu svrhu, unutar teritorije države Vatikan, kakvu danas poznajemo.
 
Tijekom raznih i mnogobrojnih pontifikata u povijesti Crkve, bilo je u izboru pape mnogo promjena pravila izbora. Međutim, posljednja pravila je dopunio i dogradio papa Ivan Pavao II. U važećoj Konstituciji «'''Universi dominici gregis'''» iz [[1996]]. godine pravo izbora pape pripada Kardinalskom zboru, izuzimajući one kardinale koji na dan smrti pape navršavaju 80. godinu. Maksimalni broj kardinala izbornika ne smije preći 120. Izričito je zabranjeno biranje pape od nekog drugog crkvenog dostojanstva, laika, članova općeg sabora ili biskupske sinode. Nitko od kardinala ne može biti isključen iz izbora. Kardinali koji su se odrekli kardinalskog dostojanstva ili koji su kanonski uklonjeni nemaju izborno pravo. Svi kardinali izbornici su dužni sudjelovati na izboru, što se objašnjava obećanjem poslušnosti. Kardinale izbornike saziva dekan Kardinalskog zbora. Samo bolest ili neka druga teška zapreka prihvaćena od Kardinalskog zbora može se prihvatiti kao oprost za ne sudjelovanje na izboru pape. Poslije 30. kruga, ukoliko i dalje ne postoji dvotrećinska većina, dovoljna je samo natpolovična većina za izbor pape.
 
Konklave su zatvorene za druge, a svi kardinali izbornici od početka konklave do imenovanja novog pape su smješteni u «'''Domus sanctae Marthae'''» (''Domu svete Marije''). Sam čin glasovanje se isključivo izvodi u Sikstinskoj kapeli, koja se nalazi pod vlašću kardinala ''komornika''. Kardinalima izbornicima se pridružuju i druge osobe koje im pomažu:
* tajnik Zbora kardinala,
* ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja s dvojicom ceremonijara,
* dva redovnika dodijeljena papinskoj sakristiji,
* klerik izabran od dekana Kardinalskog zbora koji mu pomaže u službi,
* nekoliko redovnika različitih jezika za slavlje sakramenata pokore,
* dva liječnika i
* određeni broj osoba zaduženih za posluživanje.
 
Svi oni moraju položiti prisegu čuvanja tajne o podacima s kojim su upoznati.
 
=== Smrt i čin izbora pape ('''Sede Vacante''') ===
 
Papina smrt se potvrđuje tako što dekan Kardinalskog zbora, koji ujedno ima ulogu i prelaznog pape, tri puta zlatnim čekićem udari glavu preminulog pape pozivajući ga njegovim krštenim imenom. Ljekar može ali i ne mora prethodno utvrditi smrt. Onda dekan skida Ribarov prsten s desne ruke i lomi ga u dva dijela u prosutnosti kardinala. Žig pokojnog pape se uništava, čime se spriječava moguća zloupotreba, a papska se rezidencija zatvara i pečati žigom. Tijelo pape se u vremenu od četvrtog do šestog dana po smrti, stavlja u kriptu crkve Sv. Petra.
 
Nakon obreda pokopa i nakon što je sve na općim i posebnim sjednicama kardinala pripravljeno za konklave, kardinali izbornici skupit će se, na određeni dan, ne prije 14. a ni poslije 20. dana nakon smrti, ako je moguće u jutarnji sat, u crkvi Sv. Petra na euharistijsko slavlje. Istog dana popodne, u određeni sat, kardinali izbornici skupljaju se u kapeli Sv. Pavla u Apostolskoj palači iz koje će poći, u svečanoj procesiji, do Sikstinske kapele. Kad kardinali izbornici dođu u kapelu, u prisutnosti svih onih koji čine svečanu procesiju, moraju dati prisegu da će čuvati sve što je određeno Konstitucijom. Prisegu tada glasno čita kardinal dekan, a na kraju svaki od kardinala izbornika, dodirujući sv. Evanđelje, izgovara obrazac naznačen u Konstituciji. Nakon prisege svi članovi svečane procesije moraju napustiti Sikstinsku kapelu. U kapeli ostaje ravnatelj liturgijskih slavlja i svećenik koji je u pripremnoj fazi određen da održi meditaciju o zadaći što je kardinali izbornici imaju za opće dobro Crkve. Nakon održane meditacije izlaze i oni iz kapele, kardinali izbornici izgovaraju molitvu i slušaju kardinala dekana koji ih pita postoje li još neka pitanja koja treba razjasniti ili se može pristupiti glasovanju.
 
Važeća Konstitucija «'''Universi dominici gregis'''» iz 1996. godine, zabranjuje kupovanje ili obećanje glasova. Isključuje se također mogućnost urgiranja izvan konklava bilo kojeg subjekta. Svi kardinali moraju se suzdržati od pogađanja, dogovora, obećanja, obvezivanja bilo koje vrste, isto se tako zabranjuju sastanci s željom izbora. Ipak se ne zabranjuje za vrijeme prazne Apostolske Stolice razmjena mišljenja oko izbora.
 
Jedini način izbora novog pape je pismenim tajnim putom. Ranije se glasovanje vršilo nagodbom ili glasnim odobravanjem, ali je to važećom Konstitucijom «Universi dominici gregis» iz 1996. godine ukinuto. Postoji izreka, koja je do izbora pape Benedikta XVI. i vrijedila : ''"Tko ulazi u konklavu kao papa, ne izlazi iz konklave kao papa!"'', jer nikada do sada dekan Kardinalskog zbora nije bio izabran za papu. Za izbor novog pape je potrebna dvotrećinska većina, a ukoliko se i poslije 30. kruga glasovanja ne može izabrati papa dvotrećinskom većinom, onda je dovoljna i natpolovićna većina. Glasovanje se vrši u tri stupnja:
 
* Prvi stupanje glasovanja – priprema i podjela glasačkih listića i izbor među kardinalima izbornicima tri brojitelja (infirmara) i tri kontrolora. Glasački listić je pravokutnog oblika, na gornjoj polovici mora biti napisano: »'''Eligo in summum pontificem'''« (Za vrhovnog svećenika biram), a na donjoj polovici ostavljeno je mjesto za ime. Ime mora biti tajno i jasno napisano. Za vrijeme pisanja imena kardinali izbornici moraju biti sami u Sikstinskoj kapeli, a posljednji kardinal izbornik iz reda đakona morat će zatvoriti i otvoriti vrata svaki put kad bude potrebno.
 
* Drugi stupanj glasovanja Glasački listići se stavljaju u glasačku kutiju i broje se. Svaki od kardinala izbornika, redom prvenstva, nakon što su napisali ime, presaviju listić, držeći ga vidljivo u ruci i nose ga na oltar. Kad dođe do oltara, izgovori obrazac prisege predviđen u Konstituciji za predaju glasačkog listića. Kardinal izbornik ostavi listić u kutiji, poklekne pred oltarom i vrati se na svoje mjesto. Ako je koji od kardinala izbornika bolestan i nalazi se u sobi Doma sv. Marte, tri kardinala »infirmara« idu k njemu s praznom kutijom da izvrši svoje pravo. Kada svi kardinali ostave listiće, prvi kardinal brojitelj promiješa više puta listiće, a treći kardinal brojitelj prebroji listiće. Ako broj listića ne odgovara broju izbornika, listiće treba spaliti i ponoviti odmah glasovanje; ako pak broj listića odgovara broju izbornika, slijedi otvaranje listića. Glasačke listiće otvaraju kardinali brojitelji. Kardinal brojitelj nakon što glasno pročita ime biranog probuši iglom listić na mjestu gdje se nalazi riječ »'''eligo'''« (biram), stavi na konac te sve poveže čvorom.
 
* Treći stupanj glasovanja - brojanje glasova, kontrola glasova i spaljivanje listića. Kardinali brojitelji imaju zadaću zbrajanja glasova. Ako nitko nije dobio dvije trećine glasova nema izbora, listići se spaljuju a iz dimnjaka Sikstinske kapele kulja crni dim, ako je netko dobio dvije trećine glasova ostvaren je valjani kanonski izbor. U oba slučaja, bilo da je rimski prvosvećenik izabran ili nije, kardinali kontrolori moraju prekontrolirati je li sve dobro učinjeno. Nakon kontrole, prije nego što kardinali izbornici napuste Sikstinsku kaprelu, svi se listići moraju spaliti. Na kraju svakog glasovanja kardinal komornik sastavit će zapisnik o glasovanju koji će biti predan novome rimskom prvosvećeniku, a čuvat će se zapečaćen u arhivu. Ako nakon tri dana nema rezultata izbora, dolazi do prekida glasovanja najviše na jedan dan koji je posvećen molitvi, sastancima, duhovnoj obnovi na kojoj nagovor drži prvi kardinal iz reda [[đakon]]a. Ukoliko nakon sljedećih sedam glasovanja nema rezultata, slijedi dan odmora a nagovor drži prvi kardinal iz reda [[prezbiter]]a. Ako i u trećoj seriji od sedam glasovanja nema rezultata, slijedi dan odmora a nagovor drži prvi kardinal iz reda [[biskup]]a. Ako rezultat izostane i tada, kardinal komornik poziva kardinale izbornike da očituju svoje mišljenje o daljnjoj proceduri. Tada mogu odlučiti da za izbor bude dostatna natpolovična većina (50% + 1 glas) ili da se bira između dvojice kandidata koji su u prethodnom glasovanju dobili najviše glasova.
 
Kad osoba bude kanonski izabrana, dekan Kardinalskog zbora u ime cijelog izbornog zbora traži od izabranog pristanak riječima: »Prihvaćaš li kanonski izbor za vrhovnog svećenika?« Ako izabrani prihvaća, pita ga: »Kako želiš biti zvan?« Pape biraju sami svoje ime po ugledu na nekon papu iz prošlosti koji je po njima učinio neku dobru stvar. Novi papa [[Benedikt XVI.]] Je izabrao svoje ime po uzoru na papu Benedikta XV. Prihvaćanjem izabrani postaje rimski prvosvećenik, tj. Petrov nasljednik, pastir Opće Crkve, biskup Rimske Crkve, glava Biskupskog zbora te stječe opću, redovitu, vrhovnu, neovisnu, potpunu, neposrednu vlast u općoj Crkvi. Ako izabrani nije biskup, treba biti zaređen što prije za biskupa. Poslije izbora novog pape iz Sikstinske kapele na dimnjaku se pojavljuje bijeli dim što je oznaka da je papa izabran. Objava izbora novog pape se od Ivana Pavla II. označava i zvonima crkve Sv. Petra. Prvi od kardinala iz reda đakona navijesti ime novoizabranog riječima na latinskom '''Annuntio vobis gaudium magnum! Habemus Papam!''' (na hrvatskom: ''Oznanjujem veliku radost! Imamo papu!'')
 
Do 1978. godine, nakon izbora pape, vršila se procesija nošenja novoizabranog pape na počasnom prijestolu '''Sedia gestatoria''' do crkve Sv. Petra, gdje je vršeno krunisanje tijarom i gdje bi papa izrekao svoj prvi blagoslov, poznati '''Urbi et orbi''' (lat. gradu i svijetu). Poslije toga bi uslijedilo paljenje baklje koja bi zasjala i onda se naglo ugasila uz proglašavanje '''Sic transit gloria mundi''' (tako prođe slava svijeta). Papa bi nakon toga trebao položiti prisegu, koju se posljednja trojica odbili.
 
Ustoličenje pape se vrši u pravilu na prvu nedelju nakon izbora. Benedikt XVI. izmijenio je i obred poslušnosti. Do sada su kardinali kleknuli pred novog papu i položili zakletvu vjernosti. Novi je papa na njihovo mjesto izabrao 12 osoba raznih staleža, kao 12 apostola. Među njima je po jedan svećenik, jedan bračni par, dvoje krizmanika, dvoje mladih. Svi su oni prisegli u ime čovječanstva vjernost Papi.
 
== Politička uloga ==
 
Iako napredna kristinizacija [[Rimsko Carstvo|Rimskog Carstva]] u 4. stoljeću nije omogućila biskupima posjedovanje vlasti nad državom, postupno slabljenje carske moći tijekom 5. stoljeća kristalizira papu kao višeg carskog zvaničnika u Rimu, dok biskupi sve više počinju određivati javni život u drugim gradovima zapadnog Rimskog Carstva. Ta pojava miješanja pape u političke događaje, najbolje je povijesno pokazana sudjelovanjem pape [[Leon I.|Leona I.]] u ratu protiv hunskog vođe [[Atila|Atile]] [[452]]. godine u svom osvajačkom pohodu na Italiju. S vremenom utjecaj pape na svjetovni život raste i [[756]]. godine nakon drugog [[Franačko-langobardski ratovi|franačko-langobardskog rata]] franački vladar [[Pipin Mali]] daje papi teritorije osvojene od langobardskog vladara Aistufla, što čini osnovu za stvaranje buduće [[papska države|papske države]]. U cilju jačanja svog političkog položaja, papa [[Leon III.]] kruniše [[Karlo Veliki|Karla Velikog]] kao rimskog cara, što vodi ka stvaranju budućeg [[Sveto rimsko Carstvo|Svetog rimskog Carstva]]. Otada papa kruniše sve vladare Svetog rimskog Carstva, sve do cara [[Karlo V.|Karla V.]], zadnjeg vladara Svetog rimskog Carstva. Kasnije je papa [[Pio VII.]] krunisao [[Napoleon Bonaparte|Napoleona]] [[2. prosinca]] [[1804]]. godine kao cara.
 
Tijekom talijanskog [[Risorgimento|Risorgimenta]] [[11. rujna]] [[1870]]. godine, papska država, nakon povlačenja francuskih postrojbi iz Rima zbog [[Francusko-pruski rat|francusko-pruskog rata]], zajedno s Rimom ulazi u ujedinjenu [[Italija|Italiju]]. Papa ostaje u [[Vatikan]]u i njegov položaj je zakonski određen u svibnju [[1871]]. godine, čime Vatikan, bazilika sv. Ivana Luteranskog i papska ljetna rezidencija [[Castel Gondolfo]] ostaju u posjedu pape i u kojim mu je zajamčen suverenitet. Papa [[Pio IX.]], kao i njegovi nasljednici na Apostolskoj stolici, [[Leon VIII.]] i [[Pio X.]],u želji za ponovnom uspostavom moćne papske države, odbijaju priznati novu ujedinjenu Italiju, a on se sam označava «''zatočenikom u Vatikanu''». Prvim [[Vatikanski koncil|Vatikanskim koncilom]] iz [[18. srpnja]] [[1870]]. godine odlukom o «[[Nepogriješivost pape|nepogriješivosti]]» pape raste crkvena i politička moć pape ali teritorijalne želje ostaju neostvarene.
 
Govoreći o političkoj ulozi pape, kroz povijest pape su na različite načine i oblike gradile svoju ulogu u političkom životu svojeg pontifikata. Pa tako su pape renesansnog razdoblja, kao što je papa [[Aleksandar VI.]], čovjek neprimjerne i i neumjerene želje za uspjehom, a usto i političar (cilj opravdava sredstvo) i papa [[Julijan II.]], odličan zapovjednik i državnik, svoju političku ulogu najviše gradili kao [[kršćanski vladar]]i, koji su osim svoje crkvene moći, posjedovali i necrkvenu moć. Pape, kao što su [[Grgur VII.]] i [[Aleksandar III.]], su pak svoju političku moć i ovlasti zasnivali na svojem utjecaju kao duhovni poglavari (Supreme Pontifex) Svetog rimskog Carstva.
 
Neki od najpoznatijih primjera papskog političkog utjecaja tijekom povijesti se ogledaju u odlukama kao što su:
* Bula ''Laudabiliter'' iz [[1155]]. godine - daje se blagoslov engleskom kralju [[Henry II.|Henriju II.]] za napad na [[Irska|Irsku]],
* Bula ''[[Inter Caeteras]]'' iz [[1493]]. godine – [[sporazum iz Tordesillasa]], kojim se vrši podjela novog svijeta između [[Španjolska|Španjolaca]] i [[Portugal]]aca,
* Bula ''[[Regnans in Excelsis]]'' iz [[1570]]. godine – odluka pape [[Pio V.|Pia V.]] koja izopćuje englesku kraljicu [[Elizabeth I.|Elizabethu I.]], ali i njenje nasljednike, iz Crkve. Tom odlukom se dala i opravdanost svakog napada na englesku vlast.
* Bula ''[[Inter Gravissimas]]'' iz [[1582]]. godine – odluka pape [[Gregor XIII.|Gregora XIII.]] o uvođenju [[Gregorijanski kalendar|gregorijanskog]] kalendara za računanje vremena
 
== Mišljenja i kritike ==
 
== Literatura ==
 
== Unutarnje poveznice ==
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.vopus.org/sr/gnoza/prorocanstva-2012/prorocanstva-sv.-malakije.html Proročanstvo o Papama]
 
Vidi: [[Popis papa]]
 
[[Kategorija:Kršćanstvo]]
[[Kategorija:Pape| ]]
[[Kategorija:Četveroslovnik-P|APA]]
[[Kategorija:Latinizmi]]
 
{{Link FA|fi}}
{{Link FA|hr}}
{{Link FA|ml}}
 
[[af:Pous]]
[[als:Papst]]
[[an:Papa]]
[[ang:Pāpa]]
[[ar:بابوية كاثوليكية]]
[[arc:ܦܐܦܐ]]
[[arz:بابا الفاتيكان]]
[[ast:Papa]]
[[az:Papa]]
[[bar:Papst]]
[[bat-smg:Puopėžios]]
[[be:Папства]]
[[be-x-old:Папа]]
[[bg:Папа]]
[[bn:পোপ]]
[[br:Pab]]
[[bs:Papa]]
[[ca:Papa]]
[[ceb:Papa]]
[[co:Papa]]
[[cs:Papež]]
[[cv:Рим паппи]]
[[cy:Pab]]
[[da:Pave]]
[[de:Papst]]
[[el:Πάπας]]
[[eml:Papa]]
[[en:Pope]]
[[eo:Papo]]
[[es:Papa]]
[[et:Paavst]]
[[eu:Aita santua]]
[[fa:پاپ]]
[[fi:Paavi]]
[[fiu-vro:Paast (Rooma)]]
[[fr:Pape]]
[[fy:Paus]]
[[ga:Pápa]]
[[gd:Pàp]]
[[gl:Papa]]
[[he:אפיפיור]]
[[hi:पोप]]
[[hr:Papa]]
[[hsb:Bamž]]
[[hu:Pápa (egyházfő)]]
[[hy:Հռոմի Պապ]]
[[ia:Papa]]
[[id:Paus (Katolik Roma)]]
[[ie:Pápa]]
[[io:Papo]]
[[is:Páfi]]
[[it:Papa]]
[[ja:教皇]]
[[jv:Paus]]
[[ka:რომის პაპი]]
[[kn:ಪೋಪ್]]
[[ko:교황]]
[[ku:Papa]]
[[kw:Pab]]
[[la:Papa]]
[[lb:Poopst]]
[[li:Paus]]
[[lmo:Papa]]
[[ln:Pápa]]
[[lt:Popiežius]]
[[lv:Romas pāvests]]
[[mk:Папа]]
[[ml:മാർപ്പാപ്പ]]
[[mr:पोप]]
[[ms:Paus (Katolik)]]
[[mwl:Papa]]
[[na:Dopope]]
[[nah:Huēyiteōpixcātlahtoāni]]
[[nap:Papa]]
[[nds:Paapst]]
[[nds-nl:Paus]]
[[nl:Paus]]
[[nn:Pave]]
[[no:Pave]]
[[nrm:Pape]]
[[oc:Papa]]
[[pdc:Baapscht]]
[[pl:Papież]]
[[pt:Papa]]
[[qu:Tayta Papa]]
[[ro:Papă]]
[[roa-rup:Papa]]
[[ru:Папство]]
[[sah:Паапа]]
[[sc:Paba]]
[[scn:Papa]]
[[sco:Pape]]
[[simple:Pope]]
[[sk:Pápež]]
[[sl:Papež]]
[[sq:Papa]]
[[sr:Папа]]
[[sv:Påve]]
[[sw:Papa]]
[[szl:Papjyż]]
[[ta:திருத்தந்தை]]
[[te:పోప్]]
[[th:พระสันตะปาปา]]
[[tl:Papa]]
[[tpi:Pop]]
[[tr:Papa]]
[[uk:Папа Римський]]
[[ur:پوپ]]
[[vec:Papa]]
[[vi:Giáo hoàng]]
[[vls:Paus]]
[[wa:Påpe]]
[[war:Papa]]
[[yi:פויבסט]]
[[yo:Pópù]]
[[zh:教宗]]
[[zh-min-nan:Kàu-chong]]
[[zh-yue:教宗]]
Anonimni korisnik