Razlike između izmjena na stranici "Korejski rat"

Dodano 6 bajtova ,  prije 9 godina
m/м
r2.7.2) (robot Mijenja: cy:Rhyfel Corea; kozmetičke promjene
(malo drugačija priča o početku rata :))
m/м (r2.7.2) (robot Mijenja: cy:Rhyfel Corea; kozmetičke promjene)
'''Korejski rat''' je naziv za oružani sukob koji su između [[1950]]. i [[1953]]. godine vodili [[Sjeverna Koreja|Sjeverna]] i [[Južna Koreja]], a u kojem su na strani Juga sudjelovali [[SAD]] i druge zapadne države, a na strani Sjevera [[Kina]].
 
== Uvod ==
 
Uzrok sukoba je podjeli Koreje - koja je od 1910. do 1945. godine bila pod [[japan]]skom vlašću - na sovjetsku i američku okupacijsku zonu nakon predaje Japana u drugom svjetskom ratu. Demarkacijska linija, ustanovljena prethodnim dogovorom iz 1945. godine, išla je 38. paralelom. Bilo je planirano da se po završetku okupacije održe izbori i Koreja ujedini kao država s jedinstvenom vladom. No te je planove poremetilo izbijanje [[Hladni rat|Hladnog rata]] te su, slično kao i u Njemačkoj, pregovori o ujedinjenju propali. Umjesto toga su SSSR i SAD ustanovili suparničke i ideološki suprotstavljene vlade, odnosno države koje su se nazivale Sjeverna i Južna Koreja. U takvoj situacija oba stvorena režima su se smatrali jedinom zakonitom Korejskom vladom i nastojala ujediniti Koreju oružanom silom u čemu je Severna bila neupitno jača zbog sovjetske vojne pomoći, ali i omraženosti južnokorejskog režima koji je od svog inaguiranja bio zauzet neprekidnim gušenjima nemira i pobuna protiv sebe tako da će ubiti između 16.000 i 65.000 "pobunjenika".
 
== Početak ==
 
Neobjavljeni rat između Južne i Severne Koreje je realno počeo još 1947 godine bezbrojnim vojnim "incidentima". Po podacima [[Severna Koreja|Severne Koreje]] samo 1949. godine južnokorejska vojska je izvršila 2.617 vojnih napada, ulazaka na teritorij Severne Koreje vršeći ubojstva, pljačke, otmice i palež s ciljem stvaranja nereda na njihovom teritoriju. Po podacima [[SAD]]a koje je iznio njihov predstavnik ministarstva vanjskih poslova, specijalni ambasador Philip C. Jessup u svom govoru tokom aprila 1950. godine:"Postoji neprekidna borba između vojske [[Južna Koreja|Južne Koreje]] i ''banda'' koje u nju pokušavaju ući s severa. To su prave bitke s hiljadama ljudi i ratnim zarobljenicima".
Kao barem teoretski neutralni stručnjaci na terenu su bili pripadnici UN komisije u Seulu i vojna grupa promatrača koji na direktna pitanja tko je agresor nisu znali dati odgovor u najboljem stilu po kojemu će kasnije promatrači [[Ujedinjeni Narodi|Ujedinjenih Naroda]] postati poznati.
 
== Rat ==
U Južnu Koreju su iz Japana počele pristizati američke snage koje su koliko-toliko stablizirale situaciju, ali su do septembra pretrpjele velike gubitke i pod kontrolom Juga jedva zadržale mostobran kod Pusana.
[[ca:Guerra de Corea]]
[[cs:Korejská válka]]
[[cy:Rhyfel KoreaCorea]]
[[da:Koreakrigen]]
[[de:Koreakrieg]]
108.525

izmjena