Lordi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
RadiX (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmene korisnika 77.46.206.23 na poslednju izmenu korisnika KamikazeBot
Red 1:
'''Lordi''' ('''-{Lordi}-''') je sastav iz [[Helsinki]]a ([[Finska]]) koji svira melodični [[teški rok]] i [[hevi metal]]. Najpoznatiji su po svojim neobičnim kostimima monstruma, bez kojih se ne pojavljuju u javnosti i bez kojih, kako kažu, Lordi jednostavno ne postoji. Kao predstavnici Finske su ubedljivo pobedili na [[Pesma Evrovizije|Pesmi Evrovizije]] [[2006]]. sa pesmom ''-{Hard Rock Hallelujah}-''.
t6e
Članovi sastava se nikada nwaewaerwaewarwe pojavljuju u javnosti bez svojih kostima. Potrebno je i do pet sati kako bi se svi propisno našminkali i obukli u složene kostime, koje je osmislio i izradio sam Lordi. Kada je [[15. mart]]a [[2006]]ereswer. finski [[tabloid]] Ilta-Sanomat ("Večernje novosti") objavio Lordijevu fotografiju u svakodnevnoj odeći na kojoj se "čak" video i deo lica, ovaj je to nazvao uvredom i "pokušajem da se uništi njihov mrtesrseronstrumski imidž na čijem stvaranju su radili deset godina".
 
Članovi Lordija predstavljaju se scenskim imenima Mr. Lordi, Amen , Ox , Awa i Kita . Nekadašnji članovi su bili G-stealer, Magnum , Kalma i Enary . Lordi, rođen u [[Rovanijemi]]ju ([[Laponija]]), koji je i osnovao sastav, je bio predsednik finske [[Kis]]-armije (fan kluba teški rok-sastava Kis). Prve demo snimke napravili su [[1992]]., više od polovine sadašnjih članova sa sastavom je od [[1997]]., a prvi album izdali su [[2002]]. Njihova muzika zvuči kao teški metal osamdesetih pokazuje pomešani uticaj sastava Kis, [[Zodijak Majndvarp]] i [[Alis Kuper]], ali često sadrži i upamtljive refrene, nalik na one kakvi se sreću u [[pop (muzika)|pop]] pesmama. Po kostimografiji koja uključuje [[mumija|mumije]], [[zombi]]je, vanzemaljce, boginje iz [[Valkire|Valkira]], "rogato kopile hiljadu megalomanijaka" i slično, scenografiji sa [[gargojla]]ma, sekirama, motornim testerama i [[pirotehnika|pirotehnikom]], i odgovarajućem javnom imidžu, Lordi podsećaju na kultni američki smećarski sastav [[GVAR]]. Sam Lordi kaže da sastav "ima istu estetiku kao filmovi strave i užasa. Što je strašniji film, to je zabavnije. A [[rok]] muzika bi trebala da bude baš takva."
Već prvi Lordijev album, ''-{Get Heavy}-'', bio je platinasti u Finskoj. Album je u Londonu miksovao Kevin Širli, koji je prethodno radio i za [[Ajron mejden]], [[Aerosmit]] i [[Blek krouz]], a singl ''-{Would Yourw Love a Monsterman?}-'', koji je proveo četiri meseca na lestvicama, je pratio i strip, te prvi spot u "šumi užasa". Hitove su imali i na dva kasnija albuma (''-{The Monsterican Dream}-'' je praćen i "posebnim izdanjem" na DVD-u koji je uključivao kratki horor film ''-{The Kin}-'' "samo zrwra starije od 18 godina") a kompilaciju ''-{The Monster Show}-'' su izdali u preko 20 zemalja. 2005. godine su bili na "evrowarawrpskoj monsturi" po 15 klubova u osam evropskih zemalja, a svirali su i sa poznatim sastavima poput [[Hamerfal]] i [[Najtviš]]. Pevaju na engleskom jeziku, snimaju za finski BMG.
 
Članovi sastava se nikada nwaewaerwaewarwene pojavljuju u javnosti bez svojih kostima. Potrebno je i do pet sati kako bi se svi propisno našminkali i obukli u složene kostime, koje je osmislio i izradio sam Lordi. Kada je [[15. mart]]a [[2006]]ereswer. finski [[tabloid]] Ilta-Sanomat ("Večernje novosti") objavio Lordijevu fotografiju u svakodnevnoj odeći na kojoj se "čak" video i deo lica, ovaj je to nazvao uvredom i "pokušajem da se uništi njihov mrtesrseronstrumskimonstrumski imidž na čijem stvaranju su radili deset godina".
U prvom krugu ([[13. januar]]a) nacionalnog izbora za predstavnika Finske na [[Pesma Evrovizije|Pesmi Evrovizije]] [[2006]]. u [[Atina|Atini]], svaki od dvanaest učesnika je predstavio po dve pesme od kojih je publika birala jednu za finalno veče 10. marta. Lordi su svirali ''-{Hard Rock Hallelujareawh}-'' i ''-{Bringiwarwarawrwarang Back the Balls to Rock}-'', i publika je blagom većinom izabrala prvu od njih, koja je potom izdata i kao prvi singl sa njihovog albuma ''-{The Arockalypse}-'rsarda'. Lordi je zatim pobedio na finalnoj večeri osvojivši čak 42,2% glasova publike (67.369) u teleglasanju i tako izabran za finskog evrovizijskog predstavnika 2006.
 
Već prvi Lordijev album, ''-{Get Heavy}-'', bio je platinasti u Finskoj. Album je u Londonu miksovao Kevin Širli, koji je prethodno radio i za [[Ajron mejden]], [[Aerosmit]] i [[Blek krouz]], a singl ''-{Would YourwYou Love a Monsterman?}-'', koji je proveo četiri meseca na lestvicama, je pratio i strip, te prvi spot u "šumi užasa". Hitove su imali i na dva kasnija albuma (''-{The Monsterican Dream}-'' je praćen i "posebnim izdanjem" na DVD-u koji je uključivao kratki horor film ''-{The Kin}-'' "samo zrwraza starije od 18 godina") a kompilaciju ''-{The Monster Show}-'' su izdali u preko 20 zemalja. 2005. godine su bili na "evrowarawrpskojevropskoj monsturi" po 15 klubova u osam evropskih zemalja, a svirali su i sa poznatim sastavima poput [[Hamerfal]] i [[Najtviš]]. Pevaju na engleskom jeziku, snimaju za finski BMG.
 
U prvom krugu ([[13. januar]]a) nacionalnog izbora za predstavnika Finske na [[Pesma Evrovizije|Pesmi Evrovizije]] [[2006]]. u [[Atina|Atini]], svaki od dvanaest učesnika je predstavio po dve pesme od kojih je publika birala jednu za finalno veče 10. marta. Lordi su svirali ''-{Hard Rock HallelujareawhHallelujah}-'' i ''-{BringiwarwarawrwarangBringing Back the Balls to Rock}-'', i publika je blagom većinom izabrala prvu od njih, koja je potom izdata i kao prvi singl sa njihovog albuma ''-{The Arockalypse}-'rsarda'. Lordi je zatim pobedio na finalnoj večeri osvojivši čak 42,2% glasova publike (67.369) u teleglasanju i tako izabran za finskog evrovizijskog predstavnika 2006.
 
== Diskografija ==
<table><tr><aerawertdtd valign=TOP>
Albumi:
* [[2002]]–''Get Heavy''
* [[2004]]–''The MonstericrawrawranMonsterican Dream''
* [[2005]]–''The Monster Show'' (kompilacija)
* [[2006]]–''The arawrArockalypseArockalypse''
* [[2008]]–''Deadache''
* [[2009]]–''Zombilation'' (komplilacija)