Carla Del Ponte – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
m popravak loših linkova, replaced: pescanik.net/ → pescanik.info/ (6) using AWB
Red 7:
Godine [[1994]]. je postala glavni tužitelj Švicarske, a pet godina kasnije je postala glavna tužiteljica ICTY. Za vrijeme njenog mandata je podignut veliki broj optužnica i veliki broj bivših ratnih vođa s područja bivše Jugoslavije je uhapšen i osuđen odnosno čeka suđenje za ratne zločine. Zbog toga je Del Ponte uživala veliki ugled u svjetskoj javnosti.
 
U zemljama bivše Jugoslavije je s vremenom postala jedna od najomraženijih ličnosti. Protiv nje se vode kampanje mržnje (npr. "''Kurva del Ponte''"<ref>[http://www.pescanik.netinfo/content/view/4367/76/ Kurva del Ponte i drugi eseji]</ref> i sl.) a njeni navodi se selektivno koriste (npr. u Srbiji se kritikuju njene optužbe protiv srbijanskih vođa ali uvažavaju njene optužbe protiv [[OVK]] o trgovini organa).
 
Često je kritiziraju zbog arogancije, politikantskih izjava i loše napisanih optužnica te pravne strategije koje je od optuženih ratnih vođa učinila mučenike i nacionalne heroje, odnosno podgrijala [[nacionalizam]] i stvorila plodno tlo za nastavak etničkih sukoba u bliskoj budućnosti.
Red 17:
 
== Vanjske veze ==
* [http://www.pescanik.netinfo/content/view/1810/1179/ Memoari Karle Del Ponte I], [http://www.pescanik.netinfo/content/view/1814/1179/ II], [http://www.pescanik.netinfo/content/view/1824/1179/ III], [http://www.pescanik.netinfo/content/view/1835/1179/ IV], [http://www.pescanik.netinfo/content/view/1848/1179/ V]
* [http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/1809185.stm BBC News profil Carle del Ponte] (engl.)
 
{{biog-stub}}
{{Commonscat}}
 
Linija 28 ⟶ 27:
[[Kategorija:Jugoslavija]]
[[Kategorija:Pravo]]
 
 
{{biog-stub}}
 
[[ar:كارلا ديل بونتي]]