Colt Walker – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 41:
'''''Colt Walker''''' je bio [[revolver]] koga su [[1847]]. zajedno dizajnirali teksaški kapetan [[Samuel Hamilton Walker]] (1815-47) i pronalazač [[Samuel Colt]] (1814-62) na osnovu ranijeg modela [[Colt Paterson]].
 
Walker je već ranije kao [[Teksaški rendžeri|teksaški rendžer]] koristio stariji Coltov model, ali ga je nastojao poboljšati kako bi ga zajedno sa svojim Pukom konjičkih strijelaca upotrijebio u [[američko-meksički rat|američko-meksičkom ratu]]. Walker je inzistirao da novi revolver bude imao najveću snagu na manjim udaljenostima, pa je Colt Walker postao najsnažniji revolver koji je koristio [[crni barut]], a snagu čijeg hica će među revolverima premašiti jedino uvođenje metka [[.357 Magnum]] u [[20. vijek]]u,premda je Colt Walker sa najvišim barutnim punjenjem mnogo jači od većine fabričkih punjenja metka .357 Magnum
 
Walker je, s druge strane, kao i njegov prethodnik imao nedostatke, najčešće vezane uz veliku težinu i sklonost doboša da pukne uslijed slabe metalurgije. Poluga za punjenje je nekad znala ispasti iz ležišta zbog snage hica, a i punjenje je bilo teško.