Purizam (umetnost) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Članku Purizam je promenjeno ime u Purizam (umetnost)
m clean up using AWB
Red 1:
{{drugo značenje3|Purizam}}
 
 
'''Purizam''' ({{Jez-fra|Le Purisme}}), (od franc. pur — čisto) je umetnički pravac koji je nastao u [[Francuska|Francuskoj]] [[1918]]. godine, a vezan je za slikarstvo i arhitekturu. Idejni tvorci pokreta su francuski slikar [[Amede Ozanfan]] (Amédée Ozenfant) i arhitekta i slikar [[Le Korbizje|Šarl-Edvar Žanere]] (Charles-Edouard Jeanneret) poznatiji po pseudonimu [[Le Korbizje]] (Le Corbusier). Pravac je nastao kao reakcija na [[kubizam]], odnosno na njegovu praksu razlaganja i deformisanja predmeta koje pokušava da prikaže, za koju je smatrao da kao takva stvara [[umetnost]] koja je previše [[ornament]]ična i dekorativna. Purizam se prvenstveno zasniva na neoplatonističkoj filozofiji koja u umetničkom smislu znači odbacivanje realnog predstavljanja predmeta i pokušaj prikazivanja "suštine" njegovog oblika. Ovakvu estetiku pokušava da primeni na sve oblike plastičnog izraza - slikarstvo, dizajn i arhitekturu.
Linija 8 ⟶ 7:
U slikarstvu purizam insistira na prikazivanju predmeta koji su [[simbol]]i industrijskog sveta i kao takvi treba da budu predstavljeni kao anonimni i čisti. Figurativnost se odbacuje, a kompoziciono se insistira na geometrijskom redu i uravnoteženosti. Pri komponovanju se koristi ''"[[zlatni presek]]"'' kao savršena proporcija. U dizajnu je potrebno da se zadovolji kriterijum funkcionalnosti proizvoda i njegova namena treba da bude estetski jasno izražena, dok u arhitekturi objekti treba da zadovolje dva kriterijuma - s jedne strane treba da budu funkcionalni, a sa druge da sadrže u svom obliku apstraktne elemente koji imaju funkciju da hrane čula i um.
 
Za promovisanje purizma bila je značajna izložba dekorativnih umetnosti ''"Exposition des Arts Décoratifs"'' održana u [[Pariz|Parizu]]u [[1925]]. godine na kojoj je izložen ''"Paviljon novog duha"'' (''"Pavillon de L'Esprit Nouveau"'') koji je dizajnirao [[Le Korbizje]] i koji je bio prototip moderne stambene jedinice izgrađene u skladu sa purističkim načelima. Paviljon je bio pokušaj da se predstavi senzibilitet purizma – bio je dizajniran tako da ima mogućnosti slične mašini, opremljen industrijskim tipskim nameštajem, i u njemu su bile izložene purističke slike [[Le Korbizje|Le Korbizjea]]a, [[Amede Ozanfan|Ozanfana]] i [[Fernan Leže|Fernand Ležea]] (Fernand Legér).
 
Kraj purizma zapaža se početkom 30-ih godina. U slikarstvu on nije imao veliki zamah, ali je uticao na kasnije moderne slikarske pravce. U arhitekturi je značajno uticao na [[Internacionalni stil u arhitekturi|"Internacionalni stil"]] koji se javlja [[1925]]. godine.
Linija 24 ⟶ 23:
 
== Spoljašnje veze ==
 
*[http://www.fondationlecorbusier.asso.fr/fondationlc_us.htm Fondacija Korbizje]
*[http://www.guggenheimcollection.org/site/artist_bio_122.html Biografija Amedea Ozanfana na sajtu Gugenhajm muzeja]
*[http://www.mcs.csuhayward.edu/~malek/Leger.html Biografija i slike Fernanda Ležea]
 
[[Kategorija:UmetnostUmjetnost]]
[[Kategorija:Moderna umetnost]]
[[Kategorija:Slikarstvo]]
Linija 36 ⟶ 34:
[[cs:Purismus (architektura)]]
[[de:Purismus (Kunst)]]
[[et:Purism (kunst)]]
[[en:Purism]]
[[es:Purismo vanguardista]]
[[et:Purism (kunst)]]
[[fa:ناب‌گرایی]]
[[fr:Purisme (art)]]