Razlike između izmjena na stranici "Jelena Đurović"

Obrisana 124 bajta ,  prije 10 godina
m
→‎Književnost: Informacije o romanu "30. februar" objavljenom u oktobru 2011.
m (→‎Politika: Dodat podatak o izboru u Gradski Odbor LDP Beograd)
m (→‎Književnost: Informacije o romanu "30. februar" objavljenom u oktobru 2011.)
==Književnost==
 
Jelena je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek Pozorišna i radio produkcija, i sredinom devedesetih radi na nekoliko pozorišnih projekata, ali od teatra ubrzo odustaje, prvenstveno zbog korupcije i nepotizma<ref>Intervju Jelene Đurović časopisu Gay-Serbia: http://www.gay-serbia.com/intervju/2004/04-07-05-jelena-djurovic/index.jsp?aid=1437</ref> koji vladaju u ovoj oblasti srpske kulture. Jelenin diplomski rad "Pozornica u senci vešala" tretirao je programsku politiku beogradskih pozorišta za vreme vladavine Slobodana Miloševića, a deo ovog rada publikovan je u pozorišnom časopisu "Teatron". Period bombardovanja provodi živeći u Budimpešti gde pravi teze koji će kasnije postati roman "Kraljevstvo"<ref>http://www.jelenadjurovic.com/</ref>. Iako se tokom devedesetih specijalizovala za oblast odnosa sa javnošću, Jelena silom prilika prihvata ove poslove u marketinškim agencijama, u kojima radi u periodu 2000-2004. Tokom ovog perioda završava i objavljuje roman "Kraljevstvo", čiji je deo objavljen i u knjizi "Voices from the faultline"<ref>http://www.zayupress.com/voices.html</ref>. Iskustva u srpskom advertajzingu inspirišu je i za mnoge likove koji se pojavlju u narednom romanu "30. februar" čiji se izlazak očekuje 2009. ili 2010. godine.
 
Iskustva u srpskom advertajzingu i aktivnost na srpskoj političkoj sceni daju joj inspiraciju za naredni roman, "30. februar", objavljen u oktobru 2011. godine.
 
Po rečima autorke ovo je "ljubavna priča o kraju sveta", dok je jedan od recezenata, [[Dimitrije Vojnov]], napisao<ref>http://tridesetifebruar.blogspot.com/2011/10/dimitrije-vojnov-o-romanu-30februar.html</ref>: "30. februar je ljubavni roman o ljudima koji su toliko uvereni u vlastitu pamet pa misle da su iznad ljubavi; politički roman o vlastodršcima toliko uverenim u svoju nezamenjivost da pomisle kako su iznad elementarne etike; naučnofantastični roman o vanzemaljcima koji su civilizacijski toliko superiorni da misle da su iznad srpskog prkosa. Ovo je roman o svima onima koje su ponekad uništili ljubav, pravda i Srbi."
 
===Stil===
 
Kako sama izjavljuje, najjači uticaj na stvaralaštvo Jelene Đurović imaju dela američkog pisca [[Bret Easton Ellis|Breta Istona Elisa]], koga ističe kao svoj "dvadesetogodišnji uzor". Takođe, Jelena često pominje i filmove [[Dogville|"Dogvil"]] i [[Element of Crime|"Element zločina"]] danskog reditelja [[Lars von Trier|Larsa Von Trira]], i knjigu [[Running Wild|"Running wild"]] [[J.G.Ballard|J.G. Ballarda]] kao presudne za razmišljanje o literarnim formama. O Triru i Elisu je napisala nekoliko novinskih članaka. U tekstovima, kao inspiraciju često spominje i radove [[Miroslav Krleža|Miroslava Krleže]] i dramu "Hrvatski Faust" [[Slobodan Šnajder|Slobodana Šnajdera]]. Fascinacija anti-utopijom, satirom i [[Transgresija|transgresijom]] oseća se u "Kraljevstvu", gde je podsmevanje istoriji i pojmu nacije jedan od ključnih motiva. "Kraljevstvo" preispituje i meta-religiozna kabalistička učenja, slično načinu na koji to radi film PI Darena Aronofskog. Iako za sebe tvrdi da je ateista<ref>Editorijal magazina "Kvart", mart 2009.: http://2.bp.blogspot.com/_caaFwRlZM8E/SZxaBAZbeZI/AAAAAAAALy8/a5sqhJ7YFWg/s1600-h/macasev-kvart4.jpg</ref>, Đurovićeva često ističe svoje jevrejsko poreklo<ref>http://www.jelenadjurovic.com/pages/oautoru.html</ref> i poštovanje prema tradiciji i kulturi jevrejske zajednice. Prema informacijama koje je autorka postavila na blogu posvećenom promociji svog narednog romana<ref>http://www.tridesetifebruar.blogspot.com/</ref>, očekuje se da knjiga "30. februar" bude satirični omaž "Borilačkom klubu" Čaka Palanjuka uz elemente naučne fantastike i političkog trilera. Iako je na njenom zvaničnom sajtu postojao podatak da će Jelena Đurović pisati roman koji je analiza detinjstva i mladosti Adolfa Hitlera kroz perspektivu odbačenog umetnika, ona je u međuvremenu odustala od ove ideje, a ono što sledi je "špijunska trilogija". Zna se samo da je u pitanju pseudo-autobiografija, sa uporištem u petparačkim krimi/romanima, a naslov prvog dela je "Krvotok zločina". Izlazak ove knjige se očekuje početkom 2012. godine.
 
==Politika==
57

izmjena