Crna rupa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmene korisnika 109.93.55.157 na poslednju izmenu korisnika EmausBot
Red 1:
== O Crnoj RupiOsnovno ==
Prostor u kojem je velika [[masa]] zbijena u malom prostoru zbog čega se, nakon što pređe granicu crne rupe (tzv. [[horizont događaja]]), ništa, pa čak ni [[svjetlost]], ne može otrgnuti privlačnoj [[gravitacija|gravitacijskoj sili]] te mase.
Crna rupa je misterijozni objekat koji guta sve pred sobom,pa cak i svetlost.Crna rupa je ottkrivna tako sto su naucnici i astronomi uocili delove svemira koji su skroz tamni.Dali su mu ime crna rupa.Njena masa je mnogo,mnogo puta veca nego sunceva.Brzina potrebna da se napusti crna rupa je veca od brzine svetlosti.
 
'''Crna rupa''' ili '''Crna jama''' je [[nebesko tijelo]] s drugom kozmičkom brzinom većom od [[brzina svjetlosti|brzine svjetlosti]] tako da ga ni svjetlo ne može napustiti.
 
== Fizička Svojstva ==
 
Crna jrupajama s masom vecommanjom negood suncevomtri masom,Sunčeve mase ne može nastati ni pod utjecajem enormnog vanjskog pritiska. Taj pritisak bi morao sabiti protone na još veću gustoću, a to je već teško prihvatljivo. Npr. za Sunce mase m=2*10<sup>30</sup> kg [[Schwarzschildov polumjer]] daje 3 km, [[obujam]] takve mase je 1,13*10<sup>11</sup> m<sup>3</sup> i u taj prostor stane samo 3,6E29 kg tvari gustoće protona. Ukratko, [[proton]]e bi trebalo sabiti na pet puta veću gustoću.
 
=== Gustoća ===