Razlike između izmjena na stranici "Radikalna stranka"

Dodano 127 bajtova ,  prije 10 godina
nema sažetka uređivanja
(U Srbiji su u 19 veku bili popularni u narodu jer su branili njihove interese medjutim bili su glavna meta visokog staleza tj. vladara , imucnih poslodavaca i plemica jer su narodu davali samopouzdanje i volju da se bore za bolji zivot)
 
No edit summary
{{disambig}}
Radikalna stranka
 
'''Radikalna stranka''' je naziv nekoliko [[politička stranaka|političkih stranaka]] u svijetu, od kojih su najpoznatije:
U njihovim interesima je da se bave pravima seljaka tj. kmetova . U Srbiji su u 19 veku bili popularni u narodu jer su branili njihove interese medjutim bili su glavna meta visokog staleza tj. vladara , imucnih poslodavaca i plemica jer su narodu davali samopouzdanje i volju da se bore za bolji zivot . Glavni kao i prvi osnivac radikalne stramke bio je Nikola Pasic . [[Datoteka:http://www.google.rs/imgres?q=nikola+pasic&hl=sr&biw=1152&bih=734&gbv=2&tbm=isch&tbnid=rd5GM_uG5xb2fM:&imgrefurl=http://crni.7forum.info/t901-zajeear&docid=i-eXHzgZUJt1eM&w=200&h=260&ei=fD6TTt2bIcz24QSChs3DAQ&zoom=1]]
 
* [[Transnacionalna radikalna stranka]] koja od 1989. djeluje u cijelom svijetu;
** nastala je od [[Radikalna stranka (Italija)|Radikalne stranke]], koja je djelovala u [[Italija|Italiji]] od 1955. do 1989.
 
* [[Narodna radikalna stranka]], koja je djelovala u Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji od kraja 19. vijeka do drugog svjetskog rata
* [[Srpska radikalna stranka]], koja djeluje u Srbiji od 1991. do danas
 
== V. također ==
* [[Radikalizam]]
 
[[ca:Partit Radical]]
[[en:Radical party]]
[[es:Partido Radical]]
[[id:Partai Radikal]]
[[it:Partito Radicale]]
[[pt:Partido Radical]]
[[sv:Radikala partiet]]