Razlike između izmjena na stranici "Egon Krenz"

Dodano 2.116 bajtova ,  prije 13 godina
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: '''Egon Krenz''' (rođen 19.3. 1937.) je njemački komunistički političar, koji je kratko vrijeme bio čelnik [[DDR|Njemačke Demokratske Republi...)
 
 
Tokom svoje karijere, Krenz je vršio niz visokih dužnosti u komunističkom režimu, ali je najpoznatiji kao njegov vođa u trenutku pada [[Berlinski zid|Berlinskog zida]]. Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke je osuđen na šest i pol godina zatvora.
 
Krenz je rođen u [[Kolberg]]u (danas [[Kołobrzeg]] u [[Poljska|Poljskoj]]), a za vrijeme drugi svjetski rat je zajedno s mnogim njemačkim porodicama evakuiran u Damgarten. Godine [[1955]]. se priključio [[Jedinstvena socijalistička partija Njemačke|Jedinstvenoj socijalističkoj partiji Njemačke]] te napredovao u partiji, između ostalog vršeći dužnost predsjednika [[Slobodna njemačka omladina|Slobodne njemačke omladine]], službene istočnonjemačke ommladinske organizacije. Godine [[1983]]. je ušao u Politbiro.
 
Nakon što je zbog nezaustavljivih uličnih demonstracija [[Erich Honecker]] podnio ostavku, Egon Krenz je na njegovu sugestiju izabran za generalnog sekretara [[18.10.]] [[1989]]. S obzirom da je bio Honeckerov kadar, Krenzov izbor za predsjednika Državnog savjeta i Savjeta nacionalne obrane u Narodnoj skupštini nije išao lako, te je po prvi put veliki dio zastupnika glasao protiv i bio suzdržan.
 
Krenz je ubrzo shvatio da se ulični protesti ne smiruju, te je, pokušavajući smiriti mase, 7.11. prihvatio ostavku premijera [[Willi Stoph|Willija Stopha]] i većine članova Politbiroa. Također je nastojao izići u susret građanima koji su htjeli emigrirati na Zapad, te je odlučio da se otvori nedavno zatvorena granica Istočne Njemačke i [[Čehoslovačka|Čehoslovačke]]. Međutim, ta je odluka zbog nejasnog saopćenja shvaćena kao otvaranje granice s [[Zapadna Njemačka|Zapadnom Njemačkom]], što je dovelo do spontanog egzodusa građana Istočnog i Zapadni Berlin i rušenja Berlinskog zida
 
Krenzov režim je nakon toga izgubio posljednju trunku autoriteta. Nova vlada je formirana 18.11. ali su je već u decembru napustili pripadnici satelitskih komunističkih stranaka - istočnonjemački [[Kršćanska demokratska unija (DDR)|demokršćani]] i [[Liberalna demokratska partija Njemačke|liberali]].
 
[[7.12.]] je Krenz podnio ostavku na mjesto posljednjeg čelnika Istočne Njemačke, a nakon što je podnio ostavku i na partijske dužnosti, njegova Partija, sada reformirana pod nazivom Partija demokratskog socijalizma, ga je izbacila iz svojih redova.
 
== V. također ==