Vuk Drašković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{Sređivanje}}
Вук Драшковић је рођен у Malom Idjosu u Banatu, у Србији 1946. године. Дипломирао је на београдском правном факултету 1968. године. По дипломирању је радио као новинар у агенцији ТАНЈУГ. U ranoj mladosti bio je simpatizer komunista, i pisao je u politici protiv cetnika i Draze Mihajlovica. Takodje je bio licni saradnik Mike Spiljka, za koga je pisao govore. Новинарство је напустио 1981. и посветио се књижевности.
 
Убрзо је објављен његов бестселер "Судија". За њим следи сага о геноциду над Србима у квислиншкој творевини, тзв. Независној Држави Хрватској (НДХ), током Другог светског рата. Сага обухвата четири романа: "Нож", "Молитва", "Молитва 2" и "Руски конзул". Године 1994. поново објављује бестселер, овог пута "Ноћ ђенерала", који описује судбину и последње дане генерала Драже Михаиловића. Године 2001. објавио је књигу говора, интервјуа и писама под називом "Подсећања".
 
Вук Драшковић је оснивач Српског покрета обнове који је од nacionalisticke stranke широког покрета прерастао у модерну националну странку либералних, грађанских и демократских опредељења. Српски покрет обнове био је водећа опозициона странка у Србији, која се од оснивања бори за корените промене режима. Сви важни датуми те највеће демократске опозиционе странке представљају саставни део биографије Вука Драшковића. Svojim nepromisljenim greskama, ulaskomvise puta u Koaliciju sa SPS-om SPO gubi veliki deo glasckog tela
 
Српски покрет обнове основан је 1990. године са циљем да обнови демократске, економске, културне и духовне вредности српског народа, угрожене комунистичком владавином. U pcetku svog postojanja Vk Draskovic je imao program velike Srbije a i osnivac je prve paravojne formacije, Srpske garde.
 
Српски покрет обнове је једина политичка странка у Србији (уз Демократску странку и Грађански савез Србије ,)која се почетком деведесетих залагала за демократско разрешење кризе у коју је запала бивша Југославија и доказивала да се интереси и грађана Србије и Срба могу заштитити само подршком демократског света и дијалогом са сепаратистичким национализмима у републикама бивше Југославије.