Vuk Drašković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: es:Vuk Drašković
Nema sažetka izmjene
Red 10:
Српски покрет обнове је једина политичка странка у Србији (уз Демократску странку и Грађански савез Србије ,)која се почетком деведесетих залагала за демократско разрешење кризе у коју је запала бивша Југославија и доказивала да се интереси и грађана Србије и Срба могу заштитити само подршком демократског света и дијалогом са сепаратистичким национализмима у републикама бивше Југославије.
 
Српски покрет обнове је био на челу свих антирежимских протеста - и Деветог марта 1991, и Видовданског сабора 1992, и јунских демонстрација 1993. и тромесечних демонстрација 1996. и 1997, и априлског митинга 2000, и октобарског бунта народа 2000. године, као и многих других. Забележене су речи Вука Драшковића да је свака српска граната испаљена у рату, пре свега, граната која је испаљена у историјску, моралну, културну традицију и част српског народа.
 
Због антиратних активности, сталног противљења рату, осуда етничког чишћења и ратних злочина, многе чланове Српског покрета обнове убили су још неидентификовани криминалци, десетине хиљада њих изгубили су посао. Сам председник Српског покрета обнове хапшен је два пута. Током заточеништва, Вук Драшковић и његова супруга мучени су и тешко претучени, а ослобођени су захваљујући притиску међународне демократске јавности и масовним демонстрацијама у Србији.